Zbog Twittera: Investitori tužili llona Maska

.
Mask je počeo kupovati dionice Twittera početkom januara ove godine, a 14. marta je stigao prag od pet posto vlasničkog udjela

Grupa akcionera Twittera odlučila je tužiti osnivača Tesle i multimilijardera Ilona Maska (Elon Musk) jer ih, kako navode, nije blagovremeno obavijestio o kupovini dijela dionica te firme, javlja Reuters.

Mask je 4. aprila objavio da je stekao 9.2 posto dionica Twittera za nešto manje od tri milijarde dolara. Investitori su taj potez vidjeli kao na glasanje o povjerenju, a akcije firme skočile za čak 27 posto po objavi Maska. 

Međutim, nisu sretni zbog saveznog zakona o trgovanju. Naime,taj zakon nalaže da investitori moraju da obavijeste Komisiju za hartije od vrijednosti (SEC) u roku od deset dana kada preuzmu više od pet posto vlasničkog udjela u nekoj kompaniji.

Inače, Mask je počeo kupovati dionice Twittera početkom januara ove godine, a 14. marta je stigao prag od pet posto vlasničkog udjela. 

U navedenj tužbi se navodi da je Mask iskoristio period od kada je dostigao prag od pet posto do javne objave kako bi kupio još više akcija Twittera po nižoj cijeni. Investitori tvrde da su izgubili potencijalnu dobit koju su mogli da ostvare da je multimilijarder ranije otkrio da je kupio akcije ove kompanije.