Od početka godine zbog ugriza zmija hospitalizirano sedam pacijenata

Stručnjaci i ljekari apeliraju na građane da pripaze prilikom boravka u prirodi, jer su zmije najaktivnije u proljeće.

Mostarske zdravstvene ustanove raspolažu dovoljnim količinama seruma protiv ugriza zmija. Zabilježeno je i nekoliko slučajeva ugriza zmija otrovnica, ali su pacijenti uspješno liječeni.

 

 Oprez u prirodi

Stručnjaci i ljekari apeliraju na građane da pripaze prilikom boravka u prirodi, jer su zmije najaktivnije u proljeće. Hercegovački krš je, inače, dom poskoka, najopasnije otrovnice u Evropi.

- Mi imamo dovoljne količine seruma. Do sada smo imali jedan slučaj ugiza zmije. Radilo se o pacijentici iz Kruševa, koju smo prevezli na Odjel za infektivno SKB Mostar - kazala nam je Ines Popovac, portparol mostarskog Doma zdravlja.

U aprilu je, također, u naselju Višnjica kod Gruda zabilježen slučaj ugriza opasne riđovke. Mještanina je ova otrovnica ugrizla dok je brao kuke (šparoge).

 

Dvije otrovnice

- Od početka ove godine hospitalizirano je sedam pacijenata zbog ugriza zmija, i to poskoka i riđovke, dvije otrovnice koje su na našem podneblju značajne. Od toga je bilo pet tzv. suhih ugriza, koji nisu imali toksične reakcije, a takvih je, u suštini, 30 posto. Pacijenti su bili od Konjica do Gruda - potvrdio nam je prof. dr. Jurica Arapović iz Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Naglašava da se serum uredno nabavlja i da nema razloga za strah od nestašice. I iz Kantonalne bolnice “Dr. Safet Mujić” naveli su da imaju dovoljne doze ovog seruma.