Žele nas protjerati, jer pomažemo migrantima

Napori vlasti Unsko-sanskog kantona da drže pod kontrolom migrantsku krizu ne daju rezultate. Kako će se snaći u svemu ovome, redovno nailazi na zanimanje medija, međunarodne zajednice i državne vlasti, međutim, čini se da koordiniran pristup ne postoji. Najbolji dokaz za to je zaustavljanje i vraćanje migranata iz talgo-voza u Bosanskoj Otoci i iz autobusa u Velečevu kod Ključa, o čemu govori i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić za magazin Dani.

Uvažavanje Hrvatske

Premijer USK-a Mustafa Ružnić, nakon što su prošle sedmice odlučili da odbiju novi plan Ministarstva sigurnosti BiH zbog, prema njihovom mišljenju, nekorektne raspodjele sredstava za migrantsku krizu, najavio je da će dati nalog inspekcijama i policiji da ponovo krenu sankcionisati one građane koji migrantima pružaju ilegalne usluge prenoćišta i prevoza. Ta akcija još nije počela, s obzirom na to da su se i u Krajini čekali komentari i specijalnog izaslanika UN-a za ljudska prava Felipea Gonzaleza Moralesa, jer prizori racija kao i sa početka godine mogu Unsko-sanski kanton gurnuti u još veće probleme, prenosi Oslobođenje.ba.

Međutim, najveći problem je migrantski kamp Vučjak, za koji EU i UN već mjesecima pozivaju da se hitno zatvori, ali kantonalnim vlastima to ne pada na pamet, jer država BiH još nije iznašla adekvatnije rješenje.

- Opskrbljivanje kampa Vučjak je isključivo na teretu lokalnih vlasti, jer međunarodna zajednica ga ne prihvata, uz izgovore da na Plješevici postoje minska polja i taj da je kamp lociran na prije 20 godina saniranoj deponiji. Zapravo su protiv zbog Hrvatske, uvažavajući njeno protivljenje u EU, kazao nam je gradonačelnik Fazlić.

Jedini stranci koji su pomagali migrantima na Vučjaku također su protjerani, zapravo zabranjen im je rad ne samo ljekarski nego i humanitarni, potvrdio nam je Dirk Planert, njemački novinar koji je do prije nekoliko dana vodio ljekarski tim i akcije prikupljanja pomoći za migrante u tom kampu.

Dirk je upozoravao evropske zvaničnike na humanitarnu krizu na Vučjaku, te je u svjetskim medijima oštro kritikovao i hrvatsku push back politiku, s obzirom na to da je lično liječio stotine migranata s povredama.

- Ne bih mogao znati da li je ovdje u pitanju i interes Hrvatske da nas protjeraju, ali sam siguran da nas vlasti u USK-u ne vole. Eto, postavili su sad, iako su mogli davno, sanitet za migrante na Zavalju, dva kilometra od Vučjaka. Međutim, čini se da će taj sanitet raditi samo dva dana u sedmici. Čak i medicinske usluge koje im se pružaju u Biri su katastrofalne, znam to jer su iz Bire dolazili k nama u Vučjak, da bi bili tretirani s pažnjom kako i dolikuje ljudima, ispričao nam je Dirk.

Gomila birokrata

On je još u BiH i ne namjerava otići. Ako bude nastavio sa ilegalnim humanitarnim radom, tek tad bi mogao biti deportiran. U vrijeme dok je u Sarajevu specijalni izaslanik UN-a iznosio sve što je uočio tokom boravka u našoj zemlji, Dirk ističe da je istina da migranti u BiH nemaju nikakvih prava.

- Tako da od UN-a ne očekujem ništa, baš kao što se od njih ništa nije moglo očekivati ni tokom rata u BiH. Najbolji dokaz da su to samo gomile birokrata vam je na Vučjaku, gdje se odigrava humanitarna katastrofa nad migrantima, a nikoga to zapravo i ne interesuje, zaključio je Dirk.