Turistička atrakcija "Zeleni otoci" u Bosanskoj Krupi: Primjer uspješne priče

Rafting prelijepom Unom, vožnja lađama Unom i Krušnicom, brdski biciklizam, samo su neki od sadržaja koje i ove godine u Bosanskoj Krupi nudi Zabavni park “Zeleni otoci”.

Vodi ga grupa entuzijasta, mladih ljudi, koji vjeruju u budućnost u svojoj zemlji. Sve je počelo kao zamisao dvojice mladića Dine Zjakića i Dine Bešlagića, a sada je već to projekat koji donosi dobit, promovira ljepote Bosne i Hercegovine.

Verzija Central parka Bosanske Krupe

– Lokacija “Zeleni otoci” je jako specifična jer se nalazi u samom centru grada i na takozvanim zelenim otocima (Male ade). To je ustvari osam riječnih ada, odnosno ostrva koji su povezani sa drvenim mostovima i pješačkom stazom sa klupama. Na tim adama se nalaze dodatni sadržaji poput teretane na otvorenom, terena odbojke na pijesku, fudbala. Tu su i dva ljetna bara. Male ade su mjesta okupljanja tokom ljeta. Tu svi Krupljani dođu plivati na Uni. Lokacija je neka verzija Central parka Bosanske Krupe – priča nam Dino Zjakić.

Dodaje kako na toj lokaciji imaju i svoj info pult.

– Nudimo rafting kanjonom rijeke Une, planinski biciklizam jer smo gradić koji se nalazi podno planine Grmeč i okružen je mnogobrojnim brdima. Tu je i vožnja lađama Unom, ali i Krušnicom koja je kratka rijeka od šest
kilometara, ali sa svim karakteristikama velike rijeke, sa grandioznim izvorom. Bogata je kisikom i krajem 80-ih je pronađena i čovječija ribica na njenom izvoru. Imamo u ponudi i kampovanje kod dužeg raftinga. U samom ljetnom baru ima dosta sadržaja, ležaljke, trampoline, stoni tenes, šah table, čovječe, ne ljuti se… – priča nam Zjakić.

Kaže da su, što se tiče cijena svojih usluga, pristupačni.

– Recimo, 25 eura po osobi košta 15 kilometara raftinga kanjonom rijeke Une uz punu sigurnosnu opremu. Prošla sezona nam je bila prva i možemo reći da smo imali određenog iskustva, posebno iz ugostiteljstva, konobarili smo manje-više svi kao studenti. Ušli smo neiskusni u mnoge stvari, ali ipak možemo reći da nam je prva sezona prošla više nego uspješno. Bilo je lijepo ljeto, naročito juni, juli i august. Mi smo mlada ekipa i djelujemo već posljednjih deset godina u zajednici kroz razne projekte. Priprema za “Zelene otoke” je trajala četiri godine, a tek prošle godine je zaživjela – govori nam Zjakić.

Korak po korak do uspjeha

Dodaje kako je u ovaj projekat, biznis, uključeno trenutno 15-ak mladih.

– Za sada ovo je sezonski posao, a potrudit ćemo se da ubuduće traje cijelu godinu. Ali idemo korak po korak. Mnogi su mislili da je to prazna priča, ali prepoznali su je naši prijatelji, roditelji. Nismo htjeli da idemo vani, već ovdje da nešto pokrenemo. Ovo je naša budućnost. Sezona na “Zelenim otocima” je već počela i pozivamo građane Bosne i Hercegovine da ovdje dođu kao i turiste širom svijeta, neće se pokajati – poručio je Zjakić.