Zelenski još jednom odbacio zamrznuti sukob s Rusijom: Ukrajina je na putu pobjede

zelenski
Predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je opisao ruske političke i vojne čelnike kao bandite i odbacio bilo kakav mirovni plan koji bi rat u Ukrajini pretvorio u zamrznuti sukob.

 

Zelenski je dao ove komentare u govoru u parlamentu na Dan ustava Ukrajine, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio svoje vojnike zbog postupanja prema pobuni plaćeničke grupe Wagner na čelu s Jevgenijem Prigožinom.

Izjavljujući da je Ukrajina "na putu pobjede", kazao je da ruski čelnici ne smiju izbjeći pravdu zbog vođenja rata protiv njegove zemlje.

"Političko i vojno čelništvo Ruske Federacije ne bi trebalo da izbjegne pravdu zbog činjenice da navodno uživa imunitet, kao i državni čelnici", kazao je Zelenski u obraćanju Radi, odnosno parlamentu.

"Oni nisu državni čelnici - oni su banditi koji su preuzeli kontrolu nad državnim institucijama Rusije i počeli da terorišu cijeli svijet", kazao je.

On je opisao ruskog predsjednika kao čovjeka koga zahvaća "ludilo".

Zelenski je signalizirao da se i dalje protivi bilo kakvom mirovnom planu koji zamrzava teritorijalne dobitke koje je Rusija ostvarila otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu.

"Ukrajina neće pristati ni na jednu varijantu zamrznutog sukoba", rekao je on.

Zelenski je sastavio mirovnu "formulu" od 10 tačaka koja uključuje obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih vojnika i obnovu ukrajinskih državnih granica.

Plan bi uključivao povratak na granice Ukrajine iz 1991. nakon što je stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza, a Zelenski je više puta ponavljao da bi to trebalo da bude osnova svakog prijedloga za okončanje rata.

Kijev je također pokrenuo kontraofanzivu da pokuša da povrati okupiranu teritoriju, ali ruske snage i dalje drže dijelove teritorije u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Zelenski je u govoru pozvao na raspravu širom zemlje o budućoj doktrini Ukrajine "kako bi se odgovorilo na sva temeljna pitanja o Ukrajini i našoj budućnosti" i dala bi "zajedničku viziju o tome kakva bi pobjeda trebala biti za Ukrajinu", prenosi Reuters.