Zelenski optužio Rusiju: Samo se pretvaraju da su za pregovore

,
Da Moskva doista želi mirno rješenje sukoba, ne bi pregrupisala snage u južnoj Ukrajini, upozorio je Zelenski

 

Rat u Ukrajini najopasniji je momenat za Evropu od Drugog svjetskog rata i Rusiji se ne smije dopustiti da pobijedi, izjavio je jučer generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, prenijela je Fena.

Kako bi se spriječila Moskva da uspije, NATO i njegove države članice moraju nastaviti da podržavaju Ukrajinu s naoružanjem i drugom pomoći dugo vremena pred nama, kazao je.

NATO JE ODLUČAN

- U našem interesu je da ovaj tip agresivne politike ne uspije, izjavio je Stoltenberg u govoru u svojoj domovini Norveškoj.

Opisujući ono što Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom kao napad na trenutni svjetski poredak, Stoltenberg je poručio da Alijansa mora spriječiti da se rat širi.

- Ukoliko predsjednik Putin čak i pomisli da učini nešto slično članici NATO-a kao što je učinio s Gruzijom, Moldavijom ili Ukrajinom, NATO će biti umiješan istog trena, izjavio je Stoltenberg, prenosi Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u videoobraćanju je oštro kritizirao svjetsku sigurnosnu arhitekturu kao potpuno neodgovarajuću, ukazujući ne samo na rat u vlastitoj zemlji već i na sukobe na Balkanu, Tajvanu i Kavkazu. Zelenski je 2014. nazvao prekretnicom nakon koje je međunarodna zajednica jednostavno pustila Rusiju da se izvuče s nezakonitim radnjama, poput aneksije Krima ili obaranja aviona Malaysia Airlinesa iznad regije Donbas u istočnoj Ukrajini.

KRHKA SLOBODA

”Rat u Ukrajini pokazao je koliko je sloboda krhka”, rekao je Zelenski, dodajući da je svijetu potrebna efikasna globalna arhitektura koja osigurava da nijedna država više nikada ne upotrijebi teror protiv druge države.

Zelenski je također optužio Rusiju da se samo pretvara da je otvorena za mirovne pregovore, navodeći da se Moskva, da doista želi mirno rješenje sukoba, trenutno ne bi pregrupisala u južnoj Ukrajini.