Željka Cvijanović: Suđenje Dodiku licemjerno, presuda već napisana

r

Srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, smatra da je suđenje predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku, u Sudu BiH apsurdno i licemjerno, te izražava uvjerenje da mu je presuda već napisana.

Cvijanovićeva je istakla da ljudi koji rade na ovom slučaju doživljavaju ozbiljan pritisak, a sve se odvija nenormalnom brzinom, što smatra alarmantnim. U intervjuu za podkast “Granica postoji”, naglasila je da se radi o političkom obračunu s ciljem da se Republika Srpska dovede na koljena.

“Sve hoće kao domine da poslažu i da padnu kockice, a onda će sljedeći predsjednik Republike Srpske umirati od straha da li smije potpisati bilo kakav ukaz”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila sumnju u regularnost zakonodavnog procesa, tvrdeći da se napadom na predsjednika Republike Srpske udara i na Narodnu skupštinu i Vladu, dovodeći cijeli zakonodavni postupak pod znak pitanja.

Cvijanovićeva je naglasila da je riječ o političkom procesu te da su pokušaji suđenja Srpskoj očiti. Podsjetila je na problematičnu ulogu visokih predstavnika u proteklim godinama i upitala ko ima pravo mijenjati zakone i nametati odluke, ističući da je ovo jasan politički obračun.

Na kraju, Cvijanovićeva je ocijenila da je politički gubitnički prihvatiti status kolonije, te da građani trebaju biti svjesni da se bore za vlastitu autonomiju i integritet.