Željko Komšić: Otvoreno pismo Kineskoj ambasadorici u BiH

Nekadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je otvoreno pismo Kineskoj ambasadorici u BiH, povodom najave izgradnje Pelješkog mosta.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Vaša ekselencijo,

Obraćam Vam se povodom činjenice da je Hrvatska na svoju ruku, bez dogovora sa BiH počela graditi Pelješki most. Izvođač poslova je Vaša, kineska građevinska korporacija i zbog toga Vas obavještavam da ćemo morati tražiti svoja prava pred međunarodnim sudovima. Vaša je zemlja u brojnim situacijama do sada plemenito pomogla Bosni i Hercegovini. Mi Vas smatramo za iskrenog prijatelja i nadam se da ćete razumijeti naše akcije.

Izdvajamo samo važnije dijelove naših pravnih i političkih aktivnosti da spriječimo ove apsurdne situacije. Predsjedništvo BiH je na 11. sjednici Međudržavnog vijeća za saradnju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, održanoj 3. marta 2007. godine, iznijelo zvaničan stav da je protiv izgradnje mosta. O tome su uredno obaviješteni predsjednik RH i premijer. Ja sam tada bio član Predsjedništva BiH i dobro znam da je naše reagiranje tada bilo prihvaćeno sa razumijevanjem u Hrvatskoj. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 2014. godine donijelo je Odluku o imenovanju Zajedničkog tima za pregovore sa Republikom Hrvatskom o primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora i razgraničenja na moru. Razgovori nikada nisu ni počeli, jer to nije željela Republika Hrvatska. Hrvatska nije nikada željela ni razgovarati o razgraničenju i identifikaciji morske granične linije između naše dvije države.

Dana 13. septembra 2017. godine na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojena je Deklaracija o Pelješkom mostu, koju je podržala velika većina parlamentarnih stranaka, ne želeći njegovu gradnju.

Dana 29. septembra 2017. godine Generalni direktor Glavne Direkcije za regionalnu i urbanu politiku Evropske komisije, Marc Lemaitre je pozvao Republiku Hrvatsku da riješi otvorene probleme sa Bosnom i Hercegovinom oko izgradnje mosta prema Pelješcu i da se suzdrži od preduzimanja bilo kakvih aktivnosti koje bi za posljedicu imale uvlačenje Evropske unije u pravne i finansijske obaveze zbog pokrenutih parnica treće strane. Nažalost Hrvatska se nije osvrnula ni na jednu našu molbu i nije razmatrala niti jedan naš zahtjev.

Prisiljeni smo tražiti svoju pravdu u međunarodnim pravosudnim institucijama.
Bez obzira na sve, želim da iskoristim pirliku da Vam čestitam 91. godišnjicu od osnivanja Narodnooslobodilačke vojske Kine, u nadi da će Kina i dalje ostati predana očuvanju svjetskog mira”, stoji u otvorenom pismu Komšića.