Žena koju je oslobodio Hamas kaže da su prema njima bili nježni: Imali smo hranu i lijekove

.
Pripadnici militantne grupe Hamas u toku prethodne noći objavili su videosnimak koji bilježi trenutak oslobađanja dvaju taokinja - Nurit Cooper i Yochaved Lifshitz. Po oslobađanju, Lifshitz je dala i javnu izjavu.

Yocheved Lifshitz (85) rekla je kako je "svaka osoba (talac) imala stražara koji ih je nadgleda, a nakon što su odvedeni u mrežu tunela ispod Gaze koji su izgledali kao "paukova mreža".

Ona je rekla da se Hamasov iznenadni upad sedmog oktobra, gdje je kidnapovana zajedno sa više od 200 drugih, dogodio nakon što izraelske odbrambene snage (IDF) nisu ozbiljno shvatile upozorenja te militantne grupe.

Sjedeći u invalidskim kolicima, Lifshitz slabašnog izgleda, kaže da je Hamas prema njoj i ostalim taocima postupao "nježno" i da je imao namirnice za brigu o njima nakon otmice.

Rekla je da ju je posjetio doktor i pobrinuo se da ona i drugi taoci dobiju iste lijekove koje su uzimali u Izraelu.

Također, ona dodaje i to da je stekla utisak da su se Hamasovci zaista pripremali za sve ovo jer su, prema njenim riječima, imali osnovne potrepštine, poput šampona i sapuna.

"Davali su nam hljeb, tvrdi sir, malo nemasnog krem ​​sira i krastavac i to je bila naša hrana za cio dan", dodala je. Međutim, prisjetila se i da je dan odvođenja u zatočeništvo bio jako bolan te da je morala hodati nekoliko kilometara, uz već narušeno zdravlje.

Njena kćerka potvrdila je riječi njene mame i također rekla da su pripadnici Hamasa bili veoma prijateljski raspoloženi prema njima.

"Dali su im lijekove, ukazana im je pomoć. Jedan od muškaraca sa njima je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći na putu. a jedan od bolničara mu je dao lijekove i antibiotike. Ljudi su bili ljubazni i održavali su mjesto gdje su ih držali veoma čistim", kazala je kćerka Lifshitz.

 

Foto:Screenshot/Sky News/X.com