Žena otrovanog Talijana svjedočila na sudu: Iz otvora za klimu u kabine je dolazio neugodan miris...

Na Županijskom sudu u Splitu u ponedjeljak je sucu istrage svoj iskaz dala Manuela Fiasconaro, supruga pokojnog 57-godišnjeg talijanskog menadžera Eugenija Vincija koji je prije osam dana na Hvaru preminuo zbog trovanja ugljičnim monoksidom na brodu.

Od restorana do broda trebalo im je pola sata

Fiasconaro je ispričala da je bila na brodu zajedno sa sinom i kćeri koji su zbog trovanja u teškom stanju završili u splitskoj bolnici. Nasreću, liječnici su ih uspjeli spasiti te će djeca biti prebačena u Rim gdje će se nastaviti njihovo liječenje.

Kako piše Jutarnji, Fiasconaro je kazala je s obitelji 10. avgusta, zajedno s još četvero prijatelja, stigla u Hrvatsku te da su, nakon dolaska na jedrenjak, u jednoj sobi koja je bila uz krmeni dio bili smješteni njen suprug, ona i njihov 11-godišnji sin, dok je 15-godišnja kći bila u kabini ispred njihove prema pramcu s desne strane. Posada je, pak, bila smještena u pramčanom dijelu broda.

Detaljno je opisala kako su protekla njihova prva dva dana krstarenja i što su sve jeli u hvarskom restoranu. Ispričala je da su se, čim su se ukrcali na brod, požalili posadi da ne rade hladnjak i klima te da iz otvora za klimu u kabine dolazi neugodan miris. Mirisalo je kao benzin ili nafta, no poslije se taj smrad promijenio, bio je kao miris plina. Navela je da su oni to međusobno komentirali, no da ne zna je li to netko rekao posadi.

S posadom su se dogovorili da klima radi četiri sata dnevno, a kako je gostima bilo važnije da im po noći bude hladnije da mogu ugodno spavati, dogovorili su se tu treću, ispostavilo se kobnu noć, da upale klimu kad se oni vrate s večere u Hvaru. Od trenutka kad su izašli iz restorana dok nisu došli na brod prošlo je oko pola sata.

Menadžera su našli mrtvog u kupaonici

"Desetak minuta nakon dolaska na brod kći i ja smo otišle spavati. Kad smo otvorile vrata njene kabine, osjetio se smrad koji je dolazio iz otvora klima-uređaja. I u našoj kabini se također, kad sam ušla, osjetio isti smrad. Legla sam u krevet i zaspala, a nakon nekog vremena sam osjetila da mi je jako vruće i da mi fali zraka pa sam rekla suprugu da vidi što je s klimom. On je otišao i vratio se s jednim članom posade, ne znam je li to bio kapetan ili skiper, te su klimu ugasili. Zaspala sam, a nakon nekog vremena sam osjetila da mi se povraća. Bilo mi je jako loše, a vidjela sam da kraj mene na krevetu nema mog supruga. Zaspala sam, a nakon nekog vremena sam se opet probudila i opet povratila u krevetu, a ni tada nije bilo mog supruga kraj mene", rekla je Fiasconaro u svom iskazu. Od četiri prozorčića u njihovoj kabini, ona je te večeri napola zatvorila dva koja su bila kraj njihova kreveta kako bi se klima bolje osjetila, dok su dva prozorčića uz krevet njenog sina bila otvorena cijelo vrijeme.

Rekla je da je nakon toga opet zaspala i probudila se tek ujutro oko 10 te da se jako loše osjećala. Pogledala je prema sinu koji je spavao kao da je mrtav, a u kupaonici čija su vrata bila otvorena vidjela je supruga nagnutog nad kadom i na njegovim golim leđima primijetila je crvene mrlje. Kad ga je dotaknula, nije osjetila da je hladan. Izletjela je iz kabine i tamo vidjela prijatelja i prijateljicu kojima je rekla da je njenom suprugu jako loše. Muškarac je ušao u njihovu kabinu i ubrzo izašao rekavši da je Eugenio mrtav. Otišao je potom do kabine u kojoj su bili bivši talijanski senator Bruno Mancuso i njegova supruga te je vidio da je i njima jako loše, piše Jutarnji.

Gazda i zapovjednik broda su na slobodi

U kabinu njene kćeri nije se moglo ući jer su vrata bila zaključana pa je kapetan broda provalio u kabinu i iznio djevojčicu zapjenjenih usta na palubu. Jedna od gošći ubrzo je na palubu donijela i dječaka kojem je također bilo jako loše.

Fiasconaro je kazala je da je jedan od gostiju dao Mancusu i njegovoj supruzi injekcije antitoksikanta te da je istu htio dati i njenoj kćeri, no da zapovjednik broda to nije dozvolio.

"U Hvaru su nas dočekala kola Hitne pomoći te smo djeca i ja prevezeni do helikoptera, a onda i u bolnicu u Splitu", istaknula je. Navela je i da ne zna je li, dok su bili na Visu, prvu večer klima radila, no da drugu noć s 11. na 12. avgusta klima u kabinama nije radila, a nije ni čula bilo kakvu buku motora dok je brod mirovao, piše Oslobođenje.

Istraga se zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti u vezi s kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom koju ODO Split vodi protiv 23-godišnjeg vlasnika i četiri godine starijeg zapovjednika broda nastavlja. Njih su dvojica na slobodi jer je ocijenjeno da ne postoje osnove za predlaganje istražnog zatvora, kako je to navedeno u službenom saopćenju splitskog ODO-a.