Žena poginula u raketnom napadu iz Pojasa Gaze na Izrael, 16 osoba ranjeno

,
Hamasovo vojno krilo saopćilo da je pokrenuta operacija protiv Izraela

 

Masovni raketni udari na teritoriji južnog i centralnog Izraela izvedeni su rano jutros. Jedna raketa je direktno pogodila zgradu u Gederotu, i u ovom napadu je stradala žena u šezdesetim godinama.

Kombinirana operacija

- Hamas je izvršio kombinovanu operaciju, uključujući raketne napade i infiltraciju terorista na teritoriju Izraela. IDF će zaštititi građane države Izrael, a teroristička organizacija Hamas će platiti veoma tešku cijenu. 

Pozivamo javnost da prati instrukcije komande i da ostane u zaštićenim oblastima. Pozivamo građane periferije Gaze da ostanu unutar svojih domova - saopćile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Objavljeno je da je u napadima ranjeno 16 ljudi, od kojih su sve osobe u kritičnom stanju, šest u umjereno ozbiljnom stanju, a sedam je lakše ranjeno. Raketa je direktno pogodila i zgradu u Aškelonu, a desetine vozila su zapaljene u ovom gradu.

5.000 raketa

Izraelska vojska je saopštila da su rakete pale u više gradova i zajednica. Među gradovima koji su pogođeni je i Tel Aviv. Saopćeno je da su, pored raketa, "teroristi pokušali da se infiltriraju u jedno naselje na jugu". Hamas je najavio da će uskoro biti objavljena poruka Mohameda Deifa.

Hamasovo vojno krilo Izzeddin Kassam saopćilo da je pokrenuta operacija protiv Izraela te da je u prvih 20 minuta operacije protiv Izraela ispaljeno 5.000 raketa i granata iz Gaze.