ISTAKNUTI IZRAELSKI RABINI KAŽU DA ŽENAMA NIJE MJESTO U POLITICI

Izvjestan broj izraelskih rabina potpisao je saopćenje u kojem kritikuje moguće imenovanje bivše ministrice pravosuđa, Ayelet Shaked, na mjesto šefa Unije desničarskih stranka jer ‘žene ne bi trebale biti uključene u politiku’.

Istaknuti cionistički rabin Shlomo Aviner, bivši glavni rabin naselja Bejt El i vođa Ateret Yesushalayim yeshiva, je jedan od nekoliko desetina rabina koji su se usprotivili mogućnosti da Shaked, koja je sekularista, preuzme vodeću vjersku desničarsku stranku nakon septembarskih izbora.

List Walla je objavio u srijedu izjavu koju su potpisali rabini u kojoj su naglasili svoju podršku trenutnom vođi Unije, Rafi Peretzu te izjavili da stranku nikada ne bi smio predvoditi kandidat koji nije vjerski nastrojen. U saopćenju Shaked nije direktno spomenuta, ali su rabini naveli da imenovanje nje kao vođe Unije bi naišlo na značajan otpor unutar stranke, piše nam IslamBosna.ba.

Objašnjavajući saopćenje rabin Aviner je kazao da ‘iako je Shaked, zaista, divna, svaka osoba ima svoje mjesto. Nije uredu, kompleksni svijet politike nije mjesto za žene”.

Parlamentarka Plavo-bijelih, Miki Haimovich je, također, odgovorila na Avinerove primjedbe kazavši: “Hvala rabinu Avineru što me podsjetio zašto sam ušla u politiku”.

Shaked je odbacila Avinerovu izjavu. “Samo podsjetnik da žena može učiniti bilo šta, putovati, biti majka, voditi stranku, čak i biti gradonačelnik, direktor ili šef države”.

Aviner, istaknuti pisac i komentator aktuelnih dešavanja, prethodno je privukao kritičare zbog radikalnih stavova za koje kaže da su ukorijenjeni u vjerskom zakonu.

On tvrdi da jevrejski zakon zabranjuje Jevrejima da izdaju Arapima stanove u Izraelu te zagovara tzv. ‘konverzacijsku terapiju’ za homoskesualce uz vrlo stroge stavove o skromnosti žena.