Žene koje optužuju milijardera s Floride traže da ostane u zatvoru

Dvije žene koje kažu da su žrtve spolnog zlostavljanja američkog financijaša Jeffreyja Epsteina pozvale su suca da ga zadrži u zatvoru dok čeka suđenje po optužbi za seksualno iskorištavanje desetaka maloljetnica.

"On je zastrašujući čovjek", rekla je jedna od žena, Courtney Wild, američkom okružnom sucu Richardu Bermanu na saveznom sudu na Manhattanu.

Wild i druga žena koja ga optužuje, Annie Farmer, danas su govorile na kraju ročišta na kojem su tužitelji ustvrdili kako bi 66-godišnji Epstein mogao pokušati pobjeći te da predstavlja opasnost za društvo i stoga mora ostati u zatvoru.

Tužitelji su rekli da je u svom njujorškom domu imao "gomile gotovine", "desetke dijamanata" i lažnu stranu putovnicu u kojoj se navodi da mu je prebivalište u Saudijskoj Arabiji. To je sve pronađeno tijekom pretrage njegove kuće.

Istekla putovnica izdana je 80-ih godina i u njoj je Epsteinova fotografija, ali drugo ime, rekli su tužitelji dodavši da je to jedna od naznaka da bi mogao pokušati pobjeći.

Zatražio je kućni pritvor

Epstein, koji se izjasnio da nije kriv, zatražio je da mu se dopusti da bude u kućnom pritvoru s naoružanim čuvarom, kojeg bi sam platio, u kući u četvrti Upper East Side na Manhattanu. Vrijednost njegove kuće procijenjena je na 77 milijuna dolara.  

Sudac Berman rekao je da će odluku o jamčevini vjerojatno izreći u četvrtak u 9:30 sati po lokalnom vremenu jer mu treba više vremena da razmotri slučaj.

Epsteinovi odvjetnici izjavili su kako je njihov klijent bio bez mrlje otkako se izjasnio krivim prije više od 10 godina po optužnici državnog tužiteljstva na Floridi i pristao da bude registriran kao seksualni prijestupnik. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Epstein se izjasnio 8. srpnja da nije kriv po optužnici, koja ga tereti za seksualnu trgovinu i zavjeru, nakon što je dva dana ranije uhićen. Tužitelji navode da je namamio desetke 14-godišnjih djevojčica u svoje luksuzne domove u New Yorku i na Floridi te im plaćao za seksualne usluge.

Družio se s Trumpom i Clintonom

U optužnici stoji da je bivši menadžer hedge fonda dogovarao da djevojke gole izvode "masaže" i druge seksualne radnje te plaćao nekim djevojkama da regrutiraju još djevojaka, prenosi Index.

Epstein je ranije poručio da su susreti s navodnim žrtvama bili sporazumni i da je vjerovao da su imale 18 godina.

Optužen je zbog seksualne trgovine i nedoličnog ponašanja koje se događalo od 2002. do 2005. 

Epstein je poznat po druženjima s političarima i kraljevskom obitelji, a prijatelji su mu bili američki predsjednik Donald Trump, bivši predsjednik Bill Clinton, a prema sudskim navodima i britanski princ Andrew.

Nitko od njih nije spomenut u optužnici.