Žene Srebrenice traže ubrzanje procesa ekshumacija i identifikacija žrtava

Članice Udruženja građana "Žene Srebrenice" i danas su se, kao i svakog 11. u mjesecu tokom proteklih godina, okupile u Tuzli kako bi mirnom protestnom šetnjom podsjetile domaću i svjetsku javnost na zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine te zatražile istinu, pravdu i kažnjavanje zločinaca.

Okupljene na Trgu žrtava genocida Srebrenice, s porukom "Istina nama, kazna zločincima“, Srebreničanke su i danas izrazile nezadovoljstvo procesom ekshumacije i identifikacije žrtava, kao i hapšenjem, te procesuiranjem ratnih zločinaca.
 
Srebreničanke su i danas podsjetile da mnoge porodice još čekaju da pronađu posmrtne ostatke svojih najmilijih.
 
Potpredsjednica UG Žene Srebrenice Nura Begović izjavila je da članice ovog udruženja svakog jedanaestog šalju istu poruku, da iskažu svoju tugu i bol i poruče da neće odustati od traženja svojih najmilijih.
 
-Mi želimo suživot, ali ne damo da se zaboravi prošlost - poručila je.
 
Upozorava da se proces ekshumacije i identifikacije mora ubrzati te da se počinioci zločina moraju kazniti kako se ne bi dogodila druga Srebrenica.
 
Begović ističe također da sve ide po planu kada je u pitanju kolektivna dženaza u Potočarima 11. jula.
 
Navela je da je oko 150 slučajeva kompletiranih tijela za koje se čeka potvrda porodica za identifikaciju, apelujući na porodice da se odazovu na identifikaciju.
 
Članicama UG žene Srebrenice pridružili su se i građani Tuzle.