Žene u Afganistanu tražile svoja prava, talibani ih rastjerali pucajući u zrak

fdg

Ovaj put nas nisu puno tukli, rekla je jedna od učesnica skupa

Desetine žena koje su demonstrirale u Kabulu rastjerali su talibanski borci. Oko 40 žena marširalo je glavnim gradom Afganistana tražeći prava, prije nego što su talibani razbili skup pucajući u zrak.

 

Borci su im oduzeli mobitele, zaustavivši jedan od prvih ženskih protesta u posljednjih nekoliko mjeseci. Otkako su talibani preuzeli vlast, prava žena su ozbiljno ograničena, navodi BBC.

Žene su uzvikivale i zahtjeve za "hljebom, radom i slobodom", noseći transparent na kojem je pisalo "15. avgusta je crni dan" - referenca na dan kada su talibani zauzeli Kabul 2021. godine.

- Ovaj put nas nisu puno tukli. Ponašali su se drugačije od ranijih protesta. Pucali su u zrak. Iako se bojimo, izašli smo zagovarati prava djevojčica, kako bi talibani barem za njih otvorili škole - rekla je jedna od učesnica skupa za BBC.

U godini dana otkako su se talibani vratili na vlast, izdali su različite naredbe kojima se ograničava sloboda žena - zabranjuju im većinu državnih poslova, srednje obrazovanje i putovanje više od 70 kilometara bez muškog skrbnika.

 

 

foto: Jutarnji list\arhiv