Žene u Krajini, mediji i pomirenje

321
Organizacija „Glas žene „ Bihać održala trodnevnu radionicu na temu „Žene, mediji i pomirenje“ u periodu od 15. do 17. aprila 2022.godine u Hotelu Safir u Bihaću.

Učesnice radionice su mirovne aktivistkinje i predstavnice medija iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske ( Korenica, Glina, Otočac, Opatija) a osnovni cilj radionice je usvojiti znanja i vještine koje pomažu da prepoznamo potrebe zajednice, da te potrebe prepoznamo kao javni interes i da taj javni interes artikuliramo u snažnu medijsku poruku.

Radionicom će upravljati uvažena stručnjakinja, trenerica i mirovna aktivistkinja mr.sc. Shura Dumanić iz Hrvatske a radionica se sastoji od seta edukativnih sesija,praktičnih vježbi i aktivnog rada u grupama učesnica treninga.

Tokom radionice učesnice su mogle naučiti kada su za mirovne aktivnosti važni klasični mediji (novine, radio, tv) a kada su to novi društveni mediji, Internet – portali, mreže, virtualne grupe…Šta je to alternativna informacija?

Kada nam je bitno INFORMIRATI a kada je najvažnije biti aktivna, u KOMUNIKACIJI?

Kako i koje medije upotrijebiti u mirovnom (i drugom) aktivizmu u zajednici? Kako i koje medije upotrijebiti u mirovnom (i drugom) aktivizmu u zajednici?

Kada je prikladan određeni oblik informacije/komunikacije? Odnosno naučile su vještine rada sa medijima. T

okom radionice čule smo brojne poruke mirovnih aktivistkinja koje potvrđuju da je MIR je najvažniji i najveća vrijednost za njih pojedinačno ali i za društvo.

Pored toga poručile su da je potrebno više žena u politici za mir u svijetu.

Nakon usjepešno održane radionice učesnica je dodjeljen Certifikat o stečenim vještinama.Među učesnicama je bila mirotvorka, književnica i novinarka Jagoda Klajić iz Banije koja je svim učesnicama uručila njene knjige „Pet minuta u paučini „ i „Vrijeme zrelog kestenja „ izdavača Shura Publikacije.

Na kraju učesnice radionice su poručile da pored stečenih vještina, novih prijatelja, poznanstava trebaju još ovakvih edukativnih radionica i umrežavanja mirotvorki širom regiona.