Ženu pogodio meteorit dok je pila jutarnju kafu?

a
Neimenovana žena iz Schirmecka na sjeveroistoku Francuske sjedila je na svom trijemu i pila kafu u 4 sata ujutro početkom jula. Čula je glasan prasak sa krova, a onda osjetila da ju je nešto udarilo u grudi.

 

Žena je prvo pomislila da se u nju zabio šišmiš ili vrabac, a onda je pored nogu našla mali kamenčić. Smatrajući ga zanimljivim, odnijela ga je Thierryju Rebmannu, konsultantu za geonauku i bivšem paleogeološkom istraživaču na Univerzitetu u Bazelu, na ispitivanje. Otkrio je da je kamen od 50 grama sličan vulkanskom kamenu, ali da je mogao biti pregrijan u atmosferi. “Sastoji se uglavnom od gvožđa i silicijuma, koji su uobičajeni u meteoritima”, rekao je Rebmann za lokalni novinski portal France Bleu Alsace. “Pronalaženje meteorita je rijetkost, ali biti u direktnom kontaktu s njim kada padne s neba gotovo je jedinstven slučaj”, dodao je.

List također prenosi da su neki stručnjaci sumnjali da je stijena zapravo meteorit. Rebmann je predložio da je pregledaju drugi stručnjaci.

Vjerovatnoća da vas meteorit pogodi izuzetno mala

Iako svake godine hiljade meteorita udare u Zemlju, većina njih prođe nezapaženo, piše livescience.com. Većinu vremena padaju u okean, u nenaseljenim područjima ili su vrlo male, jer veliki dio njihove mase sagorijeva tokom pada kroz atmosferu.

Do sada je samo jedan službeno potvrđen “bliski susret” s meteoritom.

 

Zvanično, samo jednu osobu pogodio je meteorit. Bila je to Ann Hodges iz Sylacauge, Alabama. U novembru 1954. pogodio ju je meteorit od 3,9 kilograma koji je probio krov, udario u radio i odbio se u nju dok je spavala, navodi Wikipedia. Ann Hodges je zadobila veliku modricu na kuku.

Nedavno je bilo i nekoliko bliskih susreta s meteoritima. Godine 2021. jednu ženu u Kanadi za dlaku je promašio meteorit od 1,3 kilograma koji je probio njen krov i pao na jastuk. U maju ove godine meteorit od 15 centimetara pao je na krov kuće u Nju Džersiju. Potvrđeno je da se radi o 4,6 milijardi godina starom komadu Halejeve komete.