Žestoki sukobi diljem Rusije, uhićeno preko 2500 prosvjednika: "Putin je lopov"

.
DANAS su se diljem Rusije održali prosvjedi u znak potpore Alekseju Navalnome. Na prosvjedu u Moskvi se okupilo najmanje 40.000 ljudi, procjena je Reutersa. Prosvjedi su se održali i u brojnim drugim ruskim gradovima, čak i na dalekom istoku zemlje kao i u gradu Yakutsku gdje je temperatura bila -52.

U više gradova prosvjedi su se pretvorili u žestoke obračune policije s prosvjednicima. Kako se vidi na snimkama, policajci su palicama udarali po prosvjednicima, a neke su udarali nogom dok su ležali na podu.

 

Osim toga, ruska policija uhitila je oko 2600 osoba na prosvjedima diljem zemlje uključujući 945 u Moskvi, objavila je promatračka skupina OVD-Info.

 

Amnesty International je optužio policiju da je "nasumce tukla i svojevoljno uhićivala" prosvjednike.

 

Državna agencija Tass izvijestila je da je u sukobima s prosvjednicima ozlijeđeno više od 40 policajaca.

Europska unija osudila prekomjernu uporabu sile

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je žaljenje zbog "masovnih pritvaranja" i "prekomjerne primjene sile".

 

"U ponedjeljak ćemo s ministrima vanjskih poslova EU-a razgovarati o idućim koracima", objavio je Borrell na Twitteru.

 

Europska unija traži da se Navalnog pusti na slobodu i taj će sastanak biti prvi u nizu na kojima će se raspravljati o mjerama kako bi se taj zahtjev ispunio.

 

Više zemalja članica i Europski parlament traže uvođenje novih sankcija Rusiji, ali za to je potrebna jednoglasna odluka dvadeset sedmorice.

 

U petak je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u telefonskom razgovoru zatražio od ruskog predsjednika Vladimira Putina "trenutačno oslobađanje" ruskog oporbenog prvaka.

 

Izrazio je "ozbiljnu zabrinutost" EU-a za Navalnog i pozvao na "potpuno i bezuvjetno poštovanje njegovih prava".

 

Navalni u pritvoru od povratka u Rusiju, pozvao ljude na prosvjede

Aleksej Navalni (44) koji je u pritvoru i protiv kojeg se vodi nekoliko sudskih postupaka, uhićen je 17. siječnja pošto se vratio iz Njemačke, gdje se pet mjeseci liječio nakon trovanja za koje optužuje Kremlj.

 

Navalni je nakon uhićenja pozvao svoje pristaše na prosvjede, a vlasti su ih upozorile da ne dolaze uz objašnjenje da prisustvovanjem na neovlaštenom prosvjedu riskiraju zarazu covidom-19, kao i tužbu i mogući zatvor.

Najveći prosvjed u Moskvi

U središnjoj Moskvi, gdje Reuters procjenjuje da se na najvećem neovlaštenom skupu posljednjih godina okupilo barem 40.000 ljudi, policija je pritvarala ljude, gurajući ih u kombije koji su stajali u blizini.

 

Vlasti su izvijestile da se na prosvjedu pojavilo oko 4000 ljudi.

 

Neki prosvjednici su izvikivali "Putin je lopov" te "Sramota" i "Sloboda Navalnom".

 

Uhićena supruga Navalnog

Navaljnijeva supruga Julia objavila je na društvenim mrežama da je uhićena na prosvjedu. Njegova majka Ljudmila također je bila na prosvjedu.

 

Neki od Navalnijevih političkih saveznika pritvoreni su u danima prije prosvjeda, a ostali na dan prosvjeda.

 

Navalni, 44-godišnji odvjetnik, nalazi se u moskovskom zatvoru čekajući ishod četiri pravna predmeta za koje tvrdi da su izmišljeni. Optužuje Vladimira Putina da je naredio njegovo ubojstvo. Putin to niječe, tvrdeći da je Navalni dio prljave kampanje koju je orkestrirao SAD kako bi ga diskreditirao.

Jedan moskovski prosvjednik, Sergej Radčenko (53) rekao je: "Dosta mi je straha. Nisam se pojavio samo zbog sebe i Navalnog, nego i zbog svoga sina jer u ovoj zemlji nema budućnosti."

 

Dodao je da je bio uplašen, no da je imao snažan stav o onome što je nazvao pravnim sustavom koji je van kontrole.

 

Sukobi i na dalekom istoku

Videosnimke s ruskog dalekog istoka pokazuju policajce kako u Vladivostoku niz ulicu gone skupinu prosvjednika, dok su prosvjednici u Kabarovsku, koji su stajali na temperaturama od minus 14 stupnjeva Celzijusa, skandirali "Banditi!".

 

Policija u sibirskom Jakutsku, jednom od najhladnijih gradova u svijetu, gdje su temperature u subotu dosegle minus 52 stupnja Celzijusa, zgrabila je prosvjednika za ruke i noge te ga odvukla u kombi, kako se moglo vidjeti na videosnimkama.

 

Opozicijski političar Dmitrij Gudkov rekao je da je bilo neuobičajeno mnogo prosvjeda u regiji.

"Svi su sigurno vrlo zasićeni krađom i lažima ako su regije na ovaj način odlučile ustati", napisao je na Twitteru.

 

U subotu je došlo do smetnji na mobilnim i internetskim servisima, pokazali su podaci stranice koja se bavi nadgledanjem, downdetector.ru, što je taktika koju vlasti ponekad koriste da bi otežale prosvjednicima međusobnu komunikaciju i dijeljenje snimaka online.

 

Objavljena snimka navodne Putinove palače, to je izazvalo bijes ljudi

Uvod u prosvjede bila je snimka koju je prije dva dana objavio tim Alekseja Navalnog. Prekjučer je njegov tim objavio rezultate velike istrage koja se bavila Putinovim bogatstvom i omogućila javnosti da prvi put zaviri u navodnu Putinovu palaču na Crnom moru.

 

Dokumentarac, koji je objavljen zajedno s istraživanjem, u jednom danu je na YouTubeu pogledalo 22 milijuna ljudi. Do subote je snimka pogledana 73 milijuna puta.