Židovske grupe kritiziraju papu zbog komentara o terorizmu: "Vatikan, molimo razjasnite"

.
Židovske grupe kritizirale su papu Franju zbog njegovih izjava da je sukob Izraela i Hamasa prešao dalje od rata do terorizma.

 

"Papa je javno optužio obje strane za terorizam", saopštila je u četvrtak Skupština talijanskih rabina, prema italijanskim novinskim izveštajima .

"Ovi stavovi na najvišem nivou prate problematične izjave uglednih članova Crkve u kojima ili nema ni traga osude Hamasove agresije, ili u ime navodne nepristranosti, izjednačavaju agresora i napadača", dodali su.

Papa Franjo se u srijedu sastao s dvije delegacije, jednom od izraelskih porodica talaca koje drži Hamas, a drugom Palestincima iz Gaze s rođacima u izraelskim zatvorima. Ubrzo nakon toga pozvao je ljude da se mole za obje strane, jer obje pate.

"Ovo je ono što ratovi rade. Ali ovdje smo otišli dalje od ratova. Ovo nije rat. Ovo je terorizam", upozorio je papa.

Američki jevrejski komitet kritizirao je papine komentare jer ne prave dovoljnu razliku između Hamasa i Izraela.

"Vatikan, molim vas da razjasnite", rekli su u srijedu.

Kardinal Matteo Zuppi stao je u četvrtak u papinu odbranu, napomenuvši da je papa oprezan i da ovo ne znači stavljati sve na isti nivo.

Kontroverza dolazi nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 i uzevši više od 200 talaca u Gazu. Izrael je uzvratio potpunom opsadom Gaze, uključujući svakodnevne zračne napade u kojima je ubijeno više od 14.000 Palestinaca.