Žig i potpis Herceg-Bosne: Jezive poruke Srbima na pravoslavnom groblju u Mostaru

.
Vidno uznemireni Srbi iz Vihovića kažu da su veoma uplašeni nakon ovakvih poruka i da više ne znaju da li su bezbjedni u svojim kućama i u svom gradu.

Pravoslavno groblje u mostarskom naselju Vihovići, koje se nalazi u zapadnom dijelu grada, noćas je oskrnavljeno tako što su na zidu oko groblja i ulaznoj kapiji ispisane jezive prijeteće poruke Srbima i ustaški simboli, javlja dopisnik Srne.

Jedna od ispisanih poruka, uz koju je nacrtano slovo "U", glasi: "Srpska porodica od 13 članova masovna je grobnica već iskopana, bacam granatu 12 pogiba, posljednjeg preživjelog probodem vilama!".

Druga poruka glasi: "Mi Hrvati ne pijemo vina, samo krvi četnika iz Knina!". Pored ove poruke stoji potpis Hrvatska Republika Herceg Bosna.

Na ulaznoj kapiji groblja ispisano je "Maksovi mesari", kojima je u Drugom svjetskom ratu komandovao Vjekoslav Maks Luburić, komandant logora Jasenovac i Stara Gradiška, u kojima su počinjeni stravični zločini nad Srbima, Jevrejima, Romima.

Vidno uznemireni Srbi iz Vihovića kažu da su veoma uplašeni nakon ovakvih poruka i da više ne znaju da li su bezbjedni u svojim kućama i u svom gradu.

"Ovo je jezivo. Prvo su oskrnavili groblje, a potom ostavili ovakve poruke. Jasno je da ovo nisu poruke mrtvim Srbima, iako ni njima ne daju mira, već nama koji živimo ovdje. Jasno piše da treba poklati Srbe. Mi ne znamo šta nam je činiti", navode uznemireni mještani, koji nisu željeli sa imenom da izlaze u javnost zbog bezbjednosti.

Mještani su pozvali sveštenika koji je slučaj prijavio policiji.

Sveštenik Nebojša Radić kaže da je jako zabrinut i užasnut ovim činom.

"Ovo je jako ozbiljna situacija. Ne znam šta da kažem ljudima. Ovo je unijelo nemir među mještane srpske nacionalnosti. Osuđujem ovaj sramni čin i pojedince koji su ovo učinili. Pozivam policiju da se izjasni da li su ljudi ovdje sigurni", kaže sveštenik Radić.

Na lice mjesta izašli su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona koji vrše uviđaj.

Na Partizanskom spomen groblju u Mostaru nedavno je pod okriljem noći uništeno oko 700 kamenih ploča, a počinioci još nisu otkriveni.

 

Foto:SlobodnaBosna.ba