Zima stiže a migrante niko neće!

migranti
Institucije Bosne i Hercegovine i dalje pregovaraju o tome gdje će izmjestiti migrante kojih je sve više u Krajini, tačnije u šumama na granici sa Hrvatskom

 

Već odavno su popunjeni svi kapaciteti u Unsko-sanskom kantonu, gdje u privremenim centrima boravi oko 3.000 migranata. Prema podacima MUP-a USK-a, broj migranata van kampova duplo je veći. Njih na stotine nalazi se u šumama kod Velike Kladuše pod šatorima i u nehumanim uslovima.

Rješavanje problema

Hladnije vrijeme stiže, a vlasti u BiH još nemaju rješenje niti je poznato kada će i na koju lokaciju izmjestiti migrante. Nakon sastanka Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom USK-a, održanog 2. septembra, najavljeno je da bi u narednih 20 dana trebalo doći do zatvaranja kampova Bira u Bihaću i Miral u Kladuši. Operativnu grupu čine predstavnici vlasti i policije USK-a. I dok vlasti pregovaraju, iz policije USK-a poručuju da su spremni da reaguju i premjeste migrante čim se dogovor postigne.

Iz policije USK-a kažu da su spremni da izmjeste migrante čim vlasti postignu adekvatan dogovor


- Mogu samo potvrditi da će policija biti spremna i da ćemo obezbijediti izmještanje migranata kako bi se taj problem najhitnije riješio. Nama je u interesu da se rastereti situacija koju trenutno imamo, a to je da je duplo veći broj migranata van kampova nego što ih je u kampovima, kaže za Oslobođenje Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK-a.
Svjedoci smo, dodaje naš sagovornik, skoro svakodnevnim incidentima u kampovima, a posljednji u nizu desio se u četvrtak uvečer u kampu Lipa u Bihaću, kada je povrijeđeno sedam osoba u tuči migranata.
- Četverica Afganistanaca napala su dvojicu Alžiraca, optužujući ih da su im otuđili mobilne telefone. Alžirci su, u pokušaju da se odbrane, uzeli oštre predmete, još nije poznato da li se radi o noževima ili skalpelima, nanijevši povrede napadačima. Afganistanci su ih, ipak, uspjeli pretući. Alžirci su medicinski zbrinuti u Domu zdravlja Bihać, gdje su im konstatovane lakše povrede, dok Afganistanci nisu pronađeni, kaže Šiljdedić i dodaje da je u tuči povrijeđen i lokalni službenik Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koji je pokušao razdvojiti aktere tuče.

Najveći projekat

I dok u RS-u poručuju da migrante ne žele, u FBiH traju međukantonalna prepucavanja nakon što je na sastanku Operativne grupe utvrđen i plan izmještanja maloljetnih migranata bez pratnje van USK-a, a takvih je oko 150 u Biri i Miralu, koji bi bili prebačeni u centar Duje, u Doboj-Istok. Kako saznajemo, tamošnje vlasti su se usprotivile tome, pa ni od toga nema ništa. U prihvatnom centru Duje, jednom od najvećih projekata humanitarne organizacije EMMAUS, ne žele davati izjave dok se vlasti ne dogovore.