Život je škola, škola je život: Kraj školske godine vrijeme je za utiske i njenu ocjenu

škola

 

Iza učenika i nastavnika u našem kantonu je poprilično teška i izazovna školska godina. Zbog pandemije koronavirusa i obaveze poštivanja epidemioloških mjera, školska godina u cjelosti je protekla u skladu sa odlukama kriznih štabova o odvijanju nastavnog procesa u ovim uvjetima. Direktni učesnici u nastavnom procesu zadovoljni su učinjenim iako je kažu, moglo bolje, misleći pritom na podršku stručnih službi od kojih su očekivali više angažmana. Školska godina završava sredinom juna, dok će maturanti na ljetni raspust nešto ranije...

BIHAĆ, 2. maja - Školska 2020/2021. godina ostat će upamćena kao ona koja u potpunosti protekla u pandemiji i u skladu sa epidemiološkim mjerama koje su donijeli federalni i kantonalni krizni štabovi.

Rad u grupama, prilagodba nastavnog plana i programa uz maksimalno poštivanje epidemioloških mjera ono je što je obilježilo školsku godinu na izmaku. Upravo o tome u kolikoj mjeri se uspjelo uravnotežiti sve ono što traži nastavni sistem u korelaciji s datim pandemijskim okolnostima, razgovarali smo s osobama koje su nam mogle dati informaciju iz „prve ruke“.

Opća ocjena jeste da su svi učesnici u nastavnom procesu u lošim okolnostima odradili dobar posao. Ogroman napor uložili su i roditelji koji su morali dijelom biti i nastavnici. Zaposleni u obrazovanju očekivali su mnogo više podrške od strane nadležnih institucija u savjetodavnom smislu jer nastavnici su bili prinuđeni sami revidirati nastavne planove i programe. 

Više i šire o svemu pogledajte i poslušajte u večerašnjem izdanju TV Dnevnika...