Život migranata u kampu Vučjak: Nedostaje svega, ali nema ni incidenata

Ilegalne migrante koji nemaju odgovarajuće dozvole da borave u prihvatnim centrima u centru Bihaća, policija sprovodi u kamp Vučjak. Ovaj kamp se nalazi nekoliko kilometara od Bihaća, na manje pristupačnom terenu. Migranti se žale da nemaju osnovne uvjete za život, slabu medicinsku pomoć, ali i na nedostatak hrane i pića. Naša ekipa je provjerila kako se snalaze da prežive.

Skupina novih migranata u pratnji policije dolazi u kamp Vučjak, koji migranti među sobom nazivaju “planina”. Uvjeti su ovdje, kažu, mnogo gori u odnosu na prihvatne centre u urbanom dijelu Bihaća. Sparno vrijeme, koje povremeno prekine kratkotrajan pljusak, dodatno otežava boravak na otvorenom usred šume.

Aktivisti imaju pune ruke posla. Ovi migranti odbijaju da govore za našu televiziju, plašeći se da će izgubiti red za ljekarski pregled. Strani doktori ordiniraju u improviziranoj ambulanti, jer domaći ne žele dolaziti na Vučjak, pričaju nam u Crvenom križu.

Penju se na krov napuštenog objekta ne zbog boljeg pogleda na kamp, nego zbog boljeg signala mobilne telefonije i interneta. Prije nekoliko sedmica dobili su toalete i cisterne sa improviziranim tuševima. U kampu borave i dva imama, a vjernici muslimani mogu svoje religijske dužnosti ispuniti u improviziranoj džamiji. Snalaze se i u trenucima kada trebaju kod frizera, piše N1.

"Kamp je ok. Ali je problem hrana, jer samo dvaput dnevno dijele hranu. Također, lijekovi dolaze samo jednom, kao što možete vidjeti i to stvara određene probleme", kazao je migrant iz Indije.

Migrant iz Pakistana za N1 rekao je:

"Problem je hrana i piće. Problem su i tuševi, jer se ne možemo dobro istuširati. Mnogo je poteškoća ovdje."

Optimalno je da u kampu Vučjak boravi oko 350 migranata, Međutim, u ovim trenucima ovdje ih je oko 700. Zbog toga su aktivisti Crvenog križa primorani da umjesto 800 obroka dnevno, priprema ih 1.500. I to sve iz vlastitih sredstava i donacija, kažu.

"Što se tiče hrane i pića to je sve na Crvenom križu Grada Bihaća. Mi pripremamo obroke prethodnih dana shodno povećanom broju migranata", objasnio je Harun Emrulović iz Crvenog križa Grada Bihać.

Premda u kampu borave migranti različite nacionalnosti i vjeroispovjesti, nisu zabilježeni ozbiljniji incidenti. Ipak, tokom podjele hrane, svjedočili smo netrpeljivosti, koja je zaustavljena brzom intervencijom bihaćke policije. Zbog nedostatka hrane i pića, migranti su organizirali svojevrsni supermarket. Od prikupljenog novca od prodaje odlaze u Bihać i kupuju potrepštine. Kuhar, koji je želio ostati anoniman, priprema im tradicionalno jelo:

"Prodajem Paradu, to je naš tradicionalni kruh. Također i čaj, i jednu vrstu hladnog pića. Zašto to radimo? Zato što ljudi koji borave u gradskim kampovima, nemaju kartice za ulaz, i zato ne primaju dovoljno hrane. I moraju jesti mnogo više nego što mogu sami osigurati. Ovo je sigurno najjeftinije mjesto gdje se može kupiti hrana."

Otkako je otvoren kamp na Vučjaku, u bihaćkoj policiji kažu da je znatno smanjen broj prijavljenih krivičnih djela za koje su migranti u Bihaću ranijih mjeseci bili optuživani.