Život u sekundi postaje pakao: Jezivo je šta sve hakeri mogu napraviti ako se dočepaju vašeg broja mobitela

,

Prevaranti mogu koristiti vaš telefonski broj za lažno predstavljanje, krađu i uznemiravanje vas i drugih. “U današnjem svijetu, hakerima je iznimno lako uništiti vaš život koristeći vaš broj mobitela”, rekao je Hari Ravichandran, izvršni direktor kompanije Aura za kibernetičku sigurnost potrošača. Kako biste zaštitili svoje privatne podatke, uvijek biste trebali dvaput razmisliti prije nego što date svoj telefonski broj, posebno u javnom okruženju.

Jedan od načina da svoje lične podatke održite sigurnijim uključuju to da biste trebali znati primijetiti je li vaš računar hakiran, prakticiranje sigurnosti na mreži, korištenje dobrih lozinki i osiguravanje da je dvofaktorska autentifikacija uvijek omogućena.

Također biste trebali pročitati kako prepoznati kada neko prati vaš mobitel i koji su znakovi koji govore da vam je neko ukrao identitet. Evo nekoliko načina koji pokazuju kako vas kriminalci mogu ciljati i što učiniti ako prevarant ima vaš telefonski broj.

1.Najlakši način da prevaranti zlonamjerno koriste vaš telefonski broj je jednostavno upisivanje web-lokacije za pretraživanje ljudi, kao što su WhoEasy, Whitepages Fast People Search. “Ove stranice mogu otkriti lične podatke o vama za manje od nekoliko sekundi”, tvrdi tehnički stručnjak Burton Kelso.

Kako navodi Net.hr, web-lokacije koje pretražuju ljudi, kupuju vaše lične podatke, a zatim ih prodaju ljudima koji žele vaše podatke, poput hakera. Informacije koje se nalaze na ovim stranicama uključuju vašu adresu, stečajove/bankrot, lažne dosjee te imena i adrese članova porodice. Sve se to može koristiti za ucjenu, uhodanje, hakiranje društvenih medija ili krađu identiteta.

2. Prevaranti također mogu koristiti vaš telefonski broj za stanje zlonamjermih tekstualnih poruka. Ova vrsta prijevare naziva se “mishing”, prema Raju Walshu, stručnjaku za digitalnu privatnost u ProPrivacyju. U tim tekstovima prevaranti šalju stvari koje mogu zaraziti vaš telefon zlonamjernim softverom koje mogu ukrasi vaše lične podatke, vas mogu trajno preveriti pretvarajući se da su vaša banka, porezna uprava i vaš doktor. Predstavljajući se kao neko kome vjerujete, preventi će vas pokušati preveriti da im date lične podatke I brojeve kreditnih kartica.