Bihać: Sastanak sa direktorom Granične policije povodom ilegalnih migranta

Kk

Direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, sa saradnicima,  u sklopu radne posjete Bihaću, sastao se danas sa premijerom Unsko-sanskog kantona Mustafom Ružnićem, a sastanku su bili prisutni i Razim Halkić, dopredsjedavajući Skupštine USK te gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Sastanak je posvećen problematici ilegalnih migracija, što je bilo i tema razmatrana na stručnom kolegiju Granične policije, održanog na području Terenskog ureda Zapad u Bihaću.

Direktor Granične policije BiH kazao je, u razgovoru sa premijerom USK ,  da su svi ljudski i materijalno-tehnički kapaciteti ove policijske agencije usmjereni na istočni i sjeveroistočni dio zemlje s ciljem sprječavanja nezakonitih ulazaka u BiH iz smjera Republike Srbije i Crne Gore, kao i na sprječavanje svih oblika prekograničnog kriminala duž cijele bh. državne granice te naglasio da Granična policija BiH nije naišla na razumijevanje nadležnih institucija niti dobila pomoć za aktivnosti koje su neophodne za efikasnije upravljanje migrantskom krizom. Prije svega to se odnosi na potrebe izmjene zakonske regulative te ojačavanje kapaciteta i policijskih agencija.

Premijer Ružnić istaknuo je da već tri godine upozorava na nužnost jake državne koordinacije, svih institucija uključenih u oblast migracija da bi se migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini efikasno upravljalo te da je, u ime Unsko-sanskog kantona, ukazao na potrebu usglašavanja stava BiH prema EU politici migracija te na hitnost potrebe  prilagođavanja zakonskog sistema u državi.

-       Sudeći po insistiranju na vraćanje i zadržavanju ilegalnih migranata na vanjskim granicama  EU jedna od zemalja na vanjskim granivcama EU mogla bi postati hotspot te cijenimo hitno potrebnim reagovati kako to ne bi bila sudbina Bosne i Hercegovine. Zato su ovakvi radni sastanci, koordinirano djelovanje aktivnost koja vodi u dobrom pravcu – strateškom djelovanju u upravljanju krizom na prostoru naše države, a koja je rezultat globalne krize.

Predsjedavajući Halkić ukazao je na potrebu aktivnog uključivanja  zakonodavnih vlasti kako bi se situaciji na terenu prilagođavao zakonodavni okvir u BiH.