Zoran i Radenko Ilić: Optuženi tvrdi da ne zna gdje se nalazi kuća iz koje su odvedeni rogatički civili

.
Zoran Ilić je negirao da je 19. juna 1992. s Radenkom Ilićem bio ispred kuće Miroslava Jovičića

 

Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice, prvooptuženi Zoran Ilić je izjavio da ne zna gdje se nalazi kuća Miroslava Jovičića iz koje su, prema optužnici, odvedeni civili u nepoznatom pravcu, te da se 19. juna 1992. godine nije nalazio ispred te kuće s Radenkom Ilićem, već da je dan proveo u pekari.

Zoran Ilić je, svjedočeći u svoju korist, rekao kako je radio u pekari “Panis” u Rogatici koja se nalazila u kući Voje i Nade Šarić. Negirao je da je bio član Srpske demokratske stranke, član Kriznog štaba ili Izvršnog odbora.

Pekara "Panis"

Odgovarajući na pitanja braniteljice Nade Mandić, naveo je da su tada u Rogatici bile državna, pekara “Panis” te pekara koju je otvorio izvjesni Makedonac. Kazao je da je postupak koji se ranije vodio protiv njega u vezi sa 19. junom završio oslobađajućom presudom, te da je za vrijeme suđenja imao narušeno zdravstveno stanje.

Ilić je negirao da je 19. juna 1992. s Radenkom Ilićem bio ispred kuće Miroslava Jovičića, da je naredio muškarcima da napuste podrum u toj kući, te je negirao da je učestvovao u postrojavanju i odvođenju muškaraca.

“Ne znam ni danas gdje je kuća Miroslava Jovičića”, izjavio je Ilić te dodao da je taj čitav dan proveo u pekari s Manetom Gojkovićem. Objasnio je da je 19. juna bio u bijelom odijelu.

On se prisjetio augusta 1992., kada je otišao u Titovo Užice na sedam dana, nakon čega su ga po povratku uhapsili te mu dodijelili uniformu i naoružanje, a nakon tri dana ga ponovno vratili u pekaru. Potvrdio je da je to jedino vrijeme kada je bio u uniformi.

Optuženi Ilić se nije mogao saglasiti s tvrdnjom tužioca Ahmeda Mešića da se ranije suđenje protiv njega nije odnosilo na događaj prisilnog odvođenja, nego za navodno silovanje. On je dodao da je pekara bila vojno mobilisana sve vrijeme te da to znači da su, vjerovatno, i radnici bili vojno angažovani.

Sistematični napad

Na pitanje kako objašnjava da ga mnogi svjedoci spominju u ovom postupku, Ilić je rekao da je to zbog manjka dokaza.

Zoran i Radenko Ilić optuženi su da su u naselju Rudo 19. juna 1992. učestvovali u odvođenju grupe civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi trag. Oni su u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi za učešće u širokom i sistematičnom napadu.

Prema optužnici, Ilići su, zajedno s drugim vojnicima, došli pred podrum kuće Miroslava Jovičića, gdje su se nalazili civili, među kojima su bili žene i djeca. Njima je bilo naređeno da borave u podrumu dok je trajao napad, dok je muškarcima naređeno da izađu iz podruma jer idu u zarobljeništvo.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. maj, kada je planirano saslušanje svjedoka Odbrane.

Foto: Sud BiH