Zovko: Milanović raspiruje ekstremnu desnicu u BiH, otima glasove HDZ-u, BiH je potrebna politička stabilnost

asdf

Zastupnica u Europskom parlamentu, potpredsjednica vanjskopolitičkog odbora i delegacije za odnose s BiH Željana Zovko komentarisala je izborni zakon u BiH i sukob između hrvatskog predsjednika i premijera Zorana Milanoviča i Andreja Plenkovića. Dotakla se i zemljotresa koji je pogodio našu zemlju.

Hercegovinu je u petak pogodio snažan potres magnitude 6,1. Zovko kaže da je saniranje pod kontrolom općinskih vlasti, ali da se još ne zna kolike su tačno materijalne štete.

KRITIKUJE ŽELJKA KOMŠIĆA

Istaknula je da je BiH potrebna politička stabilnost kako bi dobila status kandidata za Europsku uniju i dobila sredstva.

- Potresi i poplave su u BiH su očekivani.. Hrvatska i EU može pomoći putem sredstava - kazala je Zovko za hrvatsku N1.

Prokomentirala je i to što se gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković odbio sastati s članovima predsjedništva BiH.

Zovko je izjavila da član Predsjedništva BiH Željko Komšić "nikad nije izrazio sklonost da pomogne gradovima gdje su Hrvati u većini".

- Gradonačelnik je sigurno bio zauzet. U ovakvim tragedijama treba pozvati na spuštanje tenzija u BiH - kazala je Zovko.

Podsjećanja radi, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić posjetili su jučer Mostar, Stolac i Ljubinje. Obišli su ozlijeđene, razgovarali sa porodicom tragično preminule Elmire Sefo, obišli pogođena područja te obećali materijalnu pomoć za sanaciju štete.

O REFORMI IZBORNOG ZAKONA

Zovko je odbacila tvrdnje Milanovića koji je kazao da "ni Andrej Plenković ni HDZ nisu iskoristili utjecaj koji imaju u EU-a kako bi osigurali promjenu izbornog zakona i da su zavarali Hrvate u BiH kad su ga obećavali".

- Milanović bi trebao biti bolje upoznat s onim što smo učinili u ovako kratkom roku o problemima Hrvata u BiH u vezi izbornog zakona… Ono što Milanović tvrdi su populističke teze kojima pokušava da dio Hrvata u BiH koji je na granici očaja rascjepi i pokaže da su već živi sahranjeni. Mogao bi iskoristi svoj utjecaj na kolege socijaliste, kod kojih doživljavam najveći otpor, kolega iz Nizozemske i Njemačke. Nije dovoljno reći da nešto ne funkcionira, a da ne pokažete dokaze što ste vi napravili - rekla je.

Može li Vladin bojkot Milanovića štetiti, odgovara: “Ne vjerujem da će štetiti.”

Vjeruje da Republika Hrvatska ulazak BiH u EU podržava više od nekih u BiH.

MILANOVIĆ I "KRAĐA" GLASOVA

Smatra da Milanović želi oteti glasove HDZ-u u BiH.

- Imamo ključne izbore u Francuskoj, ekstremna desnica je danas izrasla u Frankensteina, Milanović po toj istoj matrici razgrađuje HDZ Hrvatske, a njegovi suradnici to rade putem Mosta i stvaranjem stranaka poput Hrvatske republikanske stranke - navela je Zovko i složila se s konstatacijom da "Milanović i Most u BiH raspiruju ekstremnu desnicu".

- Apsolutno, dižete li ekstremnu desnicu koja se ne može dostići, očigledno je što je na djelu - rekla je.

Na pitanje je li lider HDZ-a Dragan Čović dobar kandidat, rekla je da je “Čović predsjednik Hrvatskog narodnog sabora te da su oko njega okupljene stranke koje su oporba HDZ-u, ukazale povjerenje kao jedinom kandidatu koji ih u ovom trenutku može predstavljati”.

Smatra li neuspjehom činjenicu da do reforme izbornog zakona nije došlo, odgovorila je:

- Ovdje se uvijek kaže da je BiH američka beba kao i Kosovo. Mora se angažirati najviša razina američke administracije - zaključila je Zovko u razgovoru za N1.