Zovko podvukla hitnost stvari i pozvala Borelja da vrati Dejtonsko-pariški mirovni sporazum njegovim temeljima

21¸321321
Zovko je pozdravila nedavne akcije Borelja kada je telefonom nazvao predstavnice tri vladajuće stranke u BiH Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u pokušaju pronalaženja rješenja za nastavak političke i institucionalne krize

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko je tokom plenearne sjednice u Evropskom parlamentu imala zanimljivo obraćanje, a visokog predstavnika Džozepa Borelja (Josep Borrell) pozvala je da vrati Dejtonsko-pariški mirovni sporazum njegovim temeljima.

Zovko je to rekla tokom svog obraćanja, govoreći o izvještajima o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici. Prije svega se zahvalila Dejvidu Mekalisteru (David McAllister), Natali Lois (Nathalie Loiseau) i Arnaudu Danženu (Danjeanu) na iscrpnom izvještaju. 
Uloga Hrvatske
Zovko je pozdravila nedavne akcije Borelja kada je telefonom nazvao predstavnice tri vladajuće stranke u BiH Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u pokušaju pronalaženja rješenja za nastavak političke i institucionalne krize u Bosni i Hercegovini.

- Hrvatska ima ključnu ulogu kao pogranična zemlja. Ovo je naše pitanje mira i stabilnosti - rekla je Zovko i dodala: 

Pozvala Borelja da preuzme odgovornost
- Da bi se stvari ispravile i da bismo imali ravnopravan pristup ovom pitanju, vi, gospodine visoki predstavniče, morate konačno vratiti Dejtonsko-pariški mirovni sporazum na njegove izvore. Tri naroda moraju imati udjela u ovoj državi.

Zovko je podvukla hitnost stvari.

- Dok rješavamo krizu u Ukrajini, samo će se dogoditi još jedna kriza ako ne preuzmete svoju odgovornost - zaključila je ona.