Zovko u SAD lobira izmjenu Izbornog zakona u BiH

asdf

- Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko u sklopu posjeta Washingtonu izrazila je potrebu za većim naporima EU-a i SAD-a u očuvanju stabilnosti na zapadnom Balkanu kao sigurnosnog pitanja za europski kontinent i pritom istaknula svoj poziv da se pojačaju posrednički napori u Bosni i Hercegovini kako bi se postigao dogovor o potrebnoj reformi Izbornog zakona.

O navedenim temama razgovarala je u State Departmentu na sastancima s Karen McDonald, zamjenicom pomoćnice tajnika za demokraciju i ljudska prava, Ethanom Rozenzweigom, direktorom za kulturna pitanja i razmjene studenata te Gabrielom Escobarom, zamjenikom pomoćnika sekretara za zapadni Balkan.

Na sastancima se razgovaralo i o novim inicijativama za jačanje transatlantske razmjene studenata i stručne razmjene između zakonodavnog osoblja, saopćio je Ured zastupnice Zovko.

U sklopu posjete Washingtonu, Zovko se susrela sa senatorima Daimesom i Johnsonom te s kongresnicima Cohenom i Costom iz Demokratske stranke, a tu su i kongresnici Duncan, McMorris Rodgers i Lesko iz Republikanske stranke.

- Američki kolege pokazali su veliko zanimanje za trenutačnu sigurnosnu situaciju u Europi - navela je Zovko, dodavši da su razgovarali o zbivanjima u Ukrajini i posljedicama ruske invazije, uključujući europske sankcije te energetsku i prehrambenu sigurnost izbjeglica koje su ugostili u Europskoj uniji.

Zovko je dodala kako je "nesretni napad na slobodu i neovisnost Ukrajine rezultirao najvećim jedinstvom između EU-a i SAD-a nakon dosta vremena".

Izvor: