Zovu ga “Tgovac smrti”. Putin očajnički želi ozloglašenog kriminalca izbaviti iz američkog zatvora

sa

Sjedinjene Američke Države uspjele su još 2010. uhvatiti jednog od najozloglašenijih svjetskih kriminalaca, Viktora Bouta, kojeg Rusija navodno želi razmijeniti za američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner, koja je već mjesecima zatočena u Moskvi.

Griner (31) se dovela u kompliciranu situaciju nakon što je u februaru uhapšena na aerodromu u Moskvi pod optužbom za krijumčarenje droge, jer je kod nje otkriveno ulje kanabisa.

Žeton za trgovanje

No, ESPN prenosi da je konačni plan Rusije iskoristiti Griner kao “žeton za trgovanje”, koji bi zamjenila za zloglasnog Bouta, poznatog kao “Trgovac smrti”.

Ko je, zapravo, Bout i zašto ga Rusija toliko želi?

Počnimo s tim užasnim nadimkom, “Trgovac smrti”. Viktor Bout je nedvojbeno najozloglašeniji trgovac oružjem u modernoj historiji.

Hollywoodski glumac Nicolas Cage zapravo je glumio lik inspiriran Boutom u drami “Gospodar rata” iz 2005. godine. Njegov doseg i utjecaj širom svijeta vrlo je dobro prikazan u ovom filmu.

Sve je došlo do tačke u kojoj je američka agencija DEA morala ubaciti dva tajna agenta u kriminalni svijet kako bi uhvatila ovog tipa.

Decenijama je, a sve do 2010., Bout snabdijevao oružjem zemlje trećeg svijeta. Uhapšen je u hotelu u Bangkoku nakon što su ga namamili da sklopi lažni posao s oružjem vrijedan milione dolara.

Veliki utjecaj

No, utjecaj Bouta (55) toliko je velik da je Rusija i danas zainteresirana za njegovo oslobađanje.

Trenutno je nepoznat razlog zašto Rusija želi povratak Bouta. No, sudeći po tome koliki je bio njegov utjecaj, svakako možemo zamisliti zašto i sam ruski predsjednik Vladimir Putin želi tog čovjeka natrag na svoju stranu.

Nakon što ga je uhapsila DEA u Bangkoku, Bout je 2011. osuđen na 25 godina zatvora. Optužbe su bile zavjera za ubijanje američkih građana i zvaničnika, isporuka protuzračnih projektila i pružanje pomoći terorističkoj organizaciji.

Zbog toga Bout služi kaznu u američkoj kaznionici u Marionu, Illinois. Ovo je kriminalac kojeg Rusija želi u zamjenu za košarkašicu Griner.