Zvaničnici Evropske unije obišli prihvatni centar "Lipa"

.
Komesarka EU Ilva Johanson i ambasador Johann Sattler u pratnji državnog ministra sigurnosti i kantonalog premijera obišli su Prihvatni centar "Lipa".

BIHAĆ, 18. februara - Nakon sastanka u Bihaću, delegacija Evropske unije predvođena komesarkom EU za unutrašnje poslove Ilvom Johansson, u poslijepodnevnim satima stigla je na Lipu. 

 

Obišla je šatorsko naselja kojim upravlja ministarstvo sigurnosti BiH u kojem je trenutno nešto više od 900 migranata. Medijima nije bio dozvoljen ulazak u kamp, a visoki zvaničnici evropske unije dali su izjave ispred kampa nakon obilaska.

 

Komesarka EU, navela je dva razloga za dolazak na Lipu. Prvi je zabrinutost koju je izazvala humanitarna kriza iz decembra prošle godine kada je zapaljen nekadašnji kamp Lipa. 

 

Kao drugi razlog navela je važnost upravljanja migracijama, koji su među 14 ključnih oblasti na kojim BIH mora raditi, kako bi osigurala članstvo i jedinstvo sa ostatkom EU. Međutim, jasno je dala do znanja da BiH mora ravnomjerno raspored teret migrantske krize i na druge kantone.