Zvaničnik State Departmenta podnio ostavku zbog nastavka američke podrške Izraelu

.
Josh Paul je rekao da odlazi jer vjeruje da će američka podrška Izraelu dovesti do još veće patnje Izraelaca i Palestinaca

 

Zvaničnik State Departmenta Josh Paul koji je nadzirao promet oružja podnio je ostavku ove sedmice u znak protesta protiv odluke administracije američkog predsjednika Joe Bidena da nastavi slati oružje i municiju Izraelu koji nastavlja izvoditi zračne napade na Pojas Gaze, prenosi Anadolija.

Josh Paul koji je više od 11 godina bio u Uredu za političko-vojna pitanja State Departmenta, rekao je da odlazi, jer vjeruje da će američka podrška Izraelu dovesti do veće patnje Izraelaca i Palestinaca.

"Da budem jasan: Hamasov napad na Izrael nije bio samo monstruozan, bio je monstruoznost nad monstruoznostima. Ali vjerujem u dubini svoje duše da će odgovor koji Izrael pruža, a sa njim i američka podrška tom odgovoru, kao i status quo okupacije, samo dovesti do sve veće i dublje patnje i Izraelaca i Palestinaca - i nije u dugoročnom američkom interesu. Slijepa podrška jednoj strani je dugoročno destruktivna po interese ljudi s obje strane", rekao je Paul.

Paul je u pismu o ostavci izrazio želju za zaštitom nevinih ljudi, kako Izraelaca tako i Palestinaca.

"Kolektivno kažnjavanje je neprijatelj te želje, bilo da uključuje rušenje jednog doma ili hiljadu; kao i etničko čišćenje; isto tako okupacija; kao što je i aparthejd", rekao je Paul.

Američki predsjednik Joe Biden prisustvovao je u srijedu sastanku izraelskog ratnog kabineta i susreo se s premijerom Benjaminom Netanyahuom gdje je rekao da će Sjedinjene Američke Države (SAD) "i dalje čuvati leđa Izraelu".

"Niste sami. Budući da sam ranije naglasio, nastavićemo čuvati leđa Izraelu dok radite na odbrani svog naroda", rekao je Biden tokom sastanka u Tel Avivu.

Netanyahu je rekao da će ovo biti "druga vrsta rata" jer je Hamas "druga vrsta neprijatelja" i optužio Hamas da maksimizira civilne žrtve dok Izrael nastoji "minimizirati civilne žrtve".

Bidenova posjeta došla je dan nakon što je najmanje 471 osoba ubijena u izraelskom zračnom napadu na baptističku bolnicu Al-Ahli u Gazi.