Zvanično: Popuštanje lockdowna u Austriji od 8. februara

.
Nakon nekoliko telefonskih i video konferencija te zajedničkih sastanaka sa zdravstvenim i ekonomski stručnjacima, predstavnicima gospodarstva te oporbenim čelnicima, austrijska vlada donijela je odluku o popuštanju pojedinih mjera trećeg lockdowna u povijesti Austrije.

Kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) je na konferenciji za medije, koja je kasnila nešto više od dva sata, objavio kako od 8. veljače otvaraju škole, trgovine, muzeji i zoološki vrtovi.

 

Kurz je izjavio kako je dobra vijest što je mjera lockdowna pokazala rezultate, budući da je sedmodnevna incidencija novozaraženih sa 150 spala na 100. „Loša vijest“ je što se šire britanska i južnoafrička mutacija korononavirusa te da one „jedu uspjehe našeg lockdowna“. Prema riječima stručnjaka, idealna incidencija je ona od 50 u sedam dana, što bi bilo nekih 700 novozaraženih u 24 sata.

 

Mjere koje vrijede od 8. veljače u detaljima:

 

Škole nakon školskih praznika otvaraju vrata svojim učenicima. Od 8. veljače učenici se vraćaju u školske klupe u Beču i Donjoj Austriji, a u ostatku zemlje od 15. veljače. Učenici osnovnih škola će u potpunosti pohađati nastavu u školi uz dva testiranja tjedno. Ostali razredi će voditi nastavu u smjenama, gdje će se učenici prije nastave testirati i rezultat će vrijediti 48 sati. To znači da će učenici koji će u ponedjeljak doći u škole biti testirani i njihov test će vrijediti za ponedjeljak i utorak, a u srijedu nastavlja drugi dio učenika i sl. Učenici čiji roditelji ne žele da im se djeca testiranju ne mogu prisustvovati nastavi. Riječ je o testovima “koji se ne osjete i koji ne bole”, a netestiranje bi bilo “neodgovorno”, izjavio je Kurz.Više informacija se očekuje sutra na konferenciji za medije s ministrom obrazovanja Heinzom Faßmannom (ÖVP).

 

Otvaraju trgovine, muzeji, zoološki vrtovi i uslužne djelatnosti. U svim ovim sferama će biti obavezne FFP2 zaštitne maske, a dozvoljen će biti jedan kupac na 20 kvadratnih metara. Uslužne djelatnosti, poput frizerskih salona, mogu se koristiti uz pomoć ‘ulaznog testa’ gdje će rezultat imati rok valjanosti od 48 sati. Građani imaju mogućnost mnogih besplatnih testiranja. „Znamo da je to veliki izazov i barijera, ali alternativa je da ih uopće ne otvaramo“, dodao je Kurz.

 

Od 8. veljače na snazi više neće biti na cjelodnevno ograničeno kretanje, nego će noćno ograničeno kretanje vrijediti od 20 do 6 sati ujutro. Tijekom dana će se moći susresti najviše četiri odrasle osobe iz dva različita kućanstva.

 

Osim popuštanja mjera, dvije mjere će biti i pooštrene. Povećat će se novčane kazne za nepridržavanje mjera, a od 8. veljače nas čeka i pooštreni režim na ulasku u zemlju. Više informacija predstavit će sutra ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer (ÖVP).

 

15. veljače se očekuju razgovori o daljnjim mjerama mogućeg otvaranja turizma, hotela i ugostiteljstva, sporta i kulturnih ustanova.