Zvizdić: Izjave o tome kako ne žele sa SDA daju stranke koje nismo ni zvali u koaliciju

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić komentarisao je na današnjoj konferenciji za medije formiranje vlasti u BiH, ističući kako koalicije trebaju biti zasnovane na programskim načelima.

On je rekao da izjave o tome kako ne žele s SDA daju one stranke koje SDA ni ne poziva u koaliciju i da je njegov stav kako je potrebno napraviti programske koalicije, odnosno koalicije koje su proevropski orijentisane. 

"Na neki način trebalo bi ispoštovati volju građana i koalicije bi trebale činiti stranke koje su dobile većinsko povjerenje građana", rekao je Zvizdić. 

Zvizdić je poručio da u partnerskim koalicijama niko ne treba imati dominantnu ulogu jer je najvažniji napredak BiH. 

Zvizdić je kazao da je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH bilo govora o pripremi odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije i da ne postoje nikakvi rokovi do kada se odgovori trebaju dostaviti već samo preporuka. 

"Taj proces se obavlja sada u redovnoj dinamici i ide u pozitivnom pravcu. U ovom trenutku zadovoljni smo i optimistični informacijama koje nam je dostavila Direkcija za evropske integracije BiH", rekao je Zvizdić. 

On je istakao da je od 655 dopunskih pitanja završeno preko 95 posto odgovora koji su poslani na dalju pripremu te da nije riješeno oko 15 pitanja unutar radnih grupa što će se rješavati u komisijama mehanizma koordinacije. 

Kako kaže, ako ne bude nikakvih blokada, odnosno ukoliko se nastavi dobar tempo, kompletan posao može s dopunskim odgovorima može se završiti vrlo brzo i do kraja godine BiH može uputiti odgovore Briselu. 

"Time bi BiH ispunila uvjete za dobivanje kandidatskog statusa. I dalje očekujemo da će BiH u narednoj godini dobiti kandidatski status. Tu bi nam pomoglo ako bi novoizabrani članovi Predsjedništva BiH imali koncenzus kada je riječ o evropskim integracijama i kada bi njihova prva zvanična posjeta bila Briselu", rekao je Zvizdić. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je i da se nada kako će članovi Predsjedništva BiH prilikom službene posjete Briselu i predati odgovore BiH na dodatna pitanja Evropske komisije. 

Što se tiče migranata, Zvizdić je demantovao pisanja austrijskih medija koji su izvijestili o navodnom postojanju 20 hiljada migranata koji se nalaze na bh. granici i čekaju da izvrše progon u Evropsku uniju. Istakao je da je riječ o dezinformacijama kojim se čini velika šteta BiH te da je Austrija veliki prijatelj BiH. 

Javnost je informisao da je od početka godine u BiH ušlo 20 hiljada migranata i da su sigurnosne snage uspjele spriječiti ulazak 14 hiljada osoba. On je rekao da su u septembru policijske snage zbog izbora bile povučene s granice i da je već u tom mjesecu povećan priliv migranata. 

"Odmah nakon izbora policajci su vraćeni na granicu sa Srbijom i odmah nakon toga značajno je smanjen priliv migranata", rekao je Zvizdić.

Što se tiče odluke Kosova da poveća takse na uvezene proizvode iz BiH i Srbije na 10 posto, Zvizdić je kazao da je ovo drugi ili treći pokušaj kojim Kosovo pokušava privući pozornost na sebe, a što nije u skladu sa odredbama CEFTA sporazuma. On očekuje da će Evropska komisija vrlo brzo djelovati, ali i da BiH ima mogućnost recipročnog djelovanja ukoliko ova odluka ostane duže na snazi. Izrazio je nadu da će ova odluka biti ukinuta, kao što je bio slučaj i ranije.