Zvizdić najviše potrošio na putovanja, Čović čak 14 puta bio u Zagrebu

asdf

N1 je u posjedu službenog dokumenta koji prikazuje troškove parlametaraca u BiH. Dokument prikazuje troškove putovanja zastupnika Parlamentarne skupštine BiH prva tri mjeseca 2022. godine.

Najskuplje pojedinačno putovanje u ovoj godini bilo je ono predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBIH Denisa Zvizdića u Washington koje je porezne obveznike koštalo 12.870,98 KM. Zvizdić je u glavni grad SAD-a putovao jer je bio učesnik Sigurnosno-obavještajnog foruma. Zvizdić je ukupno na službena putovanja u prvom kvartalu godine potrošio 27.825.43 KM što ga čini “najskupljim” parlamentarcem. Zvizdić je putovao u Dubai, New York, Berlin, Atinu.

Zanimljivo je da je učešće na Parlamentarnoj raspravi u UN u New Yrok-u, za pet dana Zvizdića koštalo 7.467,48 KM, dok je zastupnika Safeta Softića isto putovanje koštalo 5.122,29 KM.

Drugi na listi “najskupljih” putujućih delegata je predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović. U prva tri mjeseca ove godine Čović je obavio čak 17 službenih putovanja. Od 17 puta koiliko je Čović za putovanja trošio novac građana, čak 14 puta je putovao u Zagreb. Najčešće se u opisu putovanja navode sastanci sa visokim dužnosnicima Hrvatske. U političkom smislu tako veliki broj putovanja jasno ukazuje na intenzitet involviranosti hrvatskog državnog vrha u unutrašnja pitanja u BiH, za sve to narod BiH zemlje koju Čović prema posljednjim izjavama želi dodatno podijeliti platio je 18.186,51 KM. Tri destinacije koje nisu Zagreb, a koje je Čović posjetio su Vukovar, Beograd i Ljubljana.

Putovanja zamjenika dopredsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića koštala su 13.525.89 KM. Zanimljivo je da je Izetbegović službene posjete Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Luksemburgu, Danskoj i Švedskoj, Autriji iskoristio za animiranje glasača.

“Nama treba 80.000 glasova u RS-u, da u Narodnoj skupštini RS-a dobijemo 10 ili 12 mandata. Kada to uradimo, onda je druga priča u BiH. To je jedan dan u četiri godine. Birajte koga god hoćete, ali birajte one koji vole BiH”, poručio je Izetbegović tokom posjete Luksemburgu koju su mu platitli građani.

Foto: N1