Zvizdić: SDA je na većini mjesta u Sarajevu dobila manje glasova nego što je otjerano ljekara sa KCUS-a

asd
Denis Zvizdić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), odgovorio je Sebiji Izetbegović, direktorici KCUS-a i potpredsjednici KO SDA Kantona Sarajevo, na navode u kojima je ona pominjala njega u svom jučerašnjem istupu.

"Sa čuđenjem sam pročitao neistinitu izjavu koju je dala Sebija Izetbegović, da je SDA na lokalnim izborima 2020. u Kantonu Sarajevo ostvarila bolji rezultat nego 2012. kada sam ja bio predsjednik KO SDA Sarajevo", kaže Zvizdić na početku svoje reakcije.

"Rezultati postignuti na ovim izborima su nešto bolji od rezultata koji su postignuti 2012, kada je Zvizdić bio predsjednik KO Sarajevo, pa nije nudio ostavku, niti mu je neko naređivao da je podnese" - citira Zvizdić izjavu Izetbegović te zaključuje kako je "ona očito preuzela funkciju CEO u SDA BiH".

"Riječ je naravno, o neistini koju zbog članova i birača imam potrebu demantovati sa istinitim i relevantnim činjenicama. Pa da krenemo redom. SDA je 2012. u Kantonu Sarajevo, kada sam ja bio predsjednik KO SDA, osvojila najviše glasova od svih partija, nešto više od 51.000, pri čemu je popravljen rezultat za novih 15.000 glasova u odnosu na prethodne izbore, dok je SDA u KS 2020., kada u njenom najužem rukovodstvu sjedi Sebija Izetbegović, osvojila oko 45.000 glasova dakle, manje nego 2012, pri čemu je SDA izgubila više od 15.000 glasova u odnosu na prethodne izbore", kaže on.

SDA je 2012., kada sam ja bio predsjednik KO SDA, osvojila mjesto načelnika Novog Grada kao najmnogoljudnije općine u FBiH i sačuvala načelnička mjesta u Novom Sarajevu, Ilidži, Vogošći, Ilijašu i Hadžićima, dodaje Zvizdić, dok je KO SDA na izborima 2020. izgubila načelnike Centra, Novog Sarajeva, Ilidže i vjerovatno Ilijaša, što je najgori poraz od postojanja SDA u KS.

"Svako razuman vidi drastičnu razliku između kvaliteta rada i uspješnih rezultata 2012. i poraznih rezultata i vrlo lošeg rada 2020. Smatram potrebnim spomenuti da je SDA u KS i 2014., kada sam ja bio predsjednik KO SDA, opet osvojila najviše glasova, više od 52 000, pri čemu je i broj glasova za kandidata SDA za člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, zahvaljujući dobrom radu KO SDA i mom enormnom angažmanu, a on to najbolje zna, povećan za više od 100 posto, sa 26.000 koliko je dobio 2010., na 50.000 koliko je dobio te 2014. godine", smatra on.

Dakle, SDA je u Sarajevu dok sam ja bio predsjednik KO konstantno, i kvantitativno i kvalitativno rasla, nastavlja Zvizdić, i na lokalnim i na općim izborima, i zbog toga smo uživali podršku biračkog tijela i dobijali zaslužena priznanja i članstva i rukovodstva, za razliku od poražavajućih rezultata aktuelnog rukovodstva KO SDA koje je najodgovorniji krivac za gubitak više od 15.000 glasova, skoro 20 vijećnika i četiri načelničke pozicije, i o čijim rezultatima najbolje govori podatak da je SDA na ovim lokalnim izborima na većini izbornih mjesta u Sarajevu dobila manje glasova nego što je otjerano ljekara sa KCUS-a.

"Dakle, lijepe laži i poltronstvo neće pomoći da se stanje popravi i bez suočavanja sa teškom i bolnom istinom o brutalnom porazu neće biti oporavka SDA u KS. Jer, stvari su potpuno jasne, ili kadrovsko osvježavanje i vraćanje izgubljenog autoriteta SDA u KS i šire, ili status quo i dalje ponižavanje biračkog tijela i kolaps na izborima 2022. godine. Naravno, ja ću i dalje kao potpredsjednik SDA BiH biti glas časnih i vrijednih članova SDA čiji je trud nažalost, na ovim izborima u KS poništen zbog neprimjerene kampanje, pogrešno odabranih tema i nekompetentnosti najužeg rukovodstva KO SDA Sarajevo. I na kraju jos jedan demanti, odnosno 'ispravka zlonamjernog navoda', a koja se tiče moga kolege Novalića. Svima je kristalno jasno da je premijera Novalića i njegovu karijeru jedino i isključivo ugrozila NN ženska osoba koja je telefonski naredila kupovinu respiratora", zaključio je Zvizdić.