Zvizdić uoči susreta sa Merkel: Njemačka je iskreni, pravi i konkretan prijatelj BIH

Unaprijeđenje bilateralnih odnosa, evropski put BIH, razvoj zapadnog Balkana i aktuelna međunarodna pitanja, teme su o kojima će predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić naredne sedmice razgovarati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Uoči najavljene zvanične posjete SR Njemačkoj u ponedjeljak 13. augusta, na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić izjavio je da će teme razgovora sa Merkelovom biti dominantno vezane za najvažnije vanjskopolitičke prioritete BIH.

"To su evropske integracije, dalji put ka NATO integracijama, jer ta dva procesa donose neophodan nivo mira, sigurnosti, političke stabilnosti i naravno, ekonomskog prosperiteta koji je neophodan za dalji razvoj BIH, ali ono što je važno da razgovaramo o budućim aktivnostima BIH koji nas vode ka evropskim integracijama, ekonomskom razviju i jačanju vladavine prava. Da se na jedan dostojanstven način zahvalimo uvaženoj kancelarki na njenom personalnom i naravno, institucionalnom angažmanu, jer ne treba zaboraviti da bez Njemačko- britanske inicijative ustvari ne bi bilo ubrzanog evropskog puta BIH, a bez berlinske inicijative, BIH ne bi dobila već sada preko 600.000 eura za izgradnju infrastrukture. Dakle, Njemačka je iskreni, pravi, konkretan prijatelj BIH,a kancelarka Angela Merkel je evropski lider koji je uspio da očuva najvažnije evropske vrijednosti i da ostavi otvorena vrata EU za integracije Zapadnog Balkana. To je ono što trebamo cijeniti, trebaju znati svi građani BIH, to su poruke koje ću ja prenijeti g. Merkel", izjavio je Zvizdić.

Ranije je najavljeno iz Vijeća ministara BIH, da će Predsjedavajući Zvizdić biti dočekan sa vojnim počastima ispred Ureda Savezne vlade u Berlinu.