Zvizdić za Mostarski sajam dao 100.000 KM, pa ga bojkotirao

Vijeće ministara BiH na sjednici početkom aprila odobrilo je 600.000 maraka iz tekuće budžetske rezerve, a najviši iznos i to 100.000 KM dodijeljeno je nedavno održanom Mostarskom sajmu za obilježavanje manifestacije "Međunarodni dani turizma - sajam turizma Mostar 2019".

Na što je novac tačno utrošen u odluci Vijeća ministara od 4. aprila, objavljenoj u posljednjem Službenom listu BiH nije navedeno, no pokazatelj je da je državna valda na čelu sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća minsitara stala iza Mostarskog sajma pozamašnom svotom novca.

Naravno, ukoliko je utrošak ovih para transparentan i namijenjen jačanju bh. prirvede da ovakve geste treba podržati. No,nejasno je zbog čega je Zvizdić stavio potpis na odluku kojom je novac građana usmjerio na ovu sajmasku manifestaciju,a javno je bojkotirao.

Ukoliko se ovakvo ponašanje sagleda u širem kontekstu, onda je jasno da je ovo dugogodišnja ustaljena matrica ponašanja SDA zvaničnika, koji su sve vezano za Dragana Čovića i HDZBiH uvijek navodno osuđivali javno,a iza kulisa su itekako pratili Čovićeve želje i htijenja, prenosi Avaz.ba.

Iz odluke je vidljivo da je od ukupno dodijeljenih 600.000 KM iz tekuće rezerve najviše novca podijeljeno vjerskim ustanovama i institucijama.

Ko je još dobio novac

Arhitektonski fakultet Sarajevo 50.000 KM za zamjenu stolarije u salama za predavanja

Općina Istočni Stari Grad u RS, 80.000 KM za vodovod u Bulozima

BKZ "Preporod" 25.000 KM za projekt "Edicija bošnjačka književnost u 100 knjiga"

Katolički školski centar "Sveti Pavao", Zenica, 20.000 KM za uređenje sportske dvorane

Fudbalski klub "Velež" Mostar, 45.000 KM za nabavku stolica za stadion

Župa Rođenja B. D. Marije, katedrala Trebinje, 10.000 KM za organizaciju i proslavu "Dana Trebinjske biskupije"

<195> Župa svetog Ivana Krstitelja, Živinice, 20.000 KM za nabavku kamena za pod crkve

<195> Župa Srca Marijina, Posavska Mahala, 10.000 KM za projekt spomen-parka