ZZO USK: Važna obavijest za građane

Proces informatizacije u Kantonalnoj bolnici je gotovo završen, ali ne i u svim dijelovima domova zdravlja gdje uputnice, kartoni i knjižice, skoro godinu dana kasnije, nisu postale elektronske.

Uputnice se još uvijek pišu ručno, a u upotrebi su papirni kartoni i knjižice. Razlog je nedostatak sredstava u domovima zdravlja za nabavku informatičke opreme.

Ipak, od ovog mjeseca, papirne knjižice postaju prošlost i to samo u apotekama jer će se od narednog mjeseca samo putem elektronskih knjižica moći podići lijekov.

Zdravstvene ustanove USK još uvijek nisu u potpunosti opremljene informatičkom opremom koja je neophodna da proces informatizacije u cjelosti zaživi.

Uporedo s tim, papirne zdravstvene knjižice još uvijek nisu prošlost, a iz Zavoda zdravstvenog osiguranja USK ističu da će elektronske knjižice u potpunosti  biti u funkciji prilikom podizanja lijekova u apotekama i to od narednog mjeseca.

Prema dostupnim informacijama, do sada je veliki broj stanovnika USK preuzeo svoje elektronske knjižice, ali i dalje ima onih koji to nisu učinili. Stoga, posao oko izdavanja, pokrenut u ovoj godini, nije završen.

Okončan će biti do kraja ovog mjeseca jer od novembra bez elektronske knjižice neće se moći dizati lijekovi u apotekama.