Više od pola miliona zaposlenih prima platu manju od prosječne

v

U Republici Srpskoj, predsjednik Milorad Dodik najavljuje povećanje minimalne plate na 1050 KM od Nove godine, što je izazvalo žestoke reakcije poslodavaca.

Slična situacija događa se i u Federaciji BiH, gdje se poslodavci žale na moguće povećanje minimalne plate na 1000 KM, tvrdeći da bi to dovelo do propasti gospodarstva.

Brojke pokazuju tešku situaciju radnika u BiH. Prosječna plata iznosi 1269 KM, ali više od polovice zaposlenih prima manje od prosječne. Sindikalna potrošačka korpa iznosi 2993,50 KM, dok prosječna plata ostavlja mnoge radnike daleko ispod te granice. Borba sindikata za minimalac od 1000 KM traje već pet godina, no inflacija i kriza su značajno umanjile stvarnu vrijednost tog iznosa.

 

Ovaj nesrazmjer između primanja i troškova života rezultira egzodusom građana iz zemlje. Sindikati ističu kako vlasti moraju stati na stranu građana i prestati favorizirati kapital. Lider Saveza samostalnih sindikata BiH, Selvedin Šatorović, upozorava da će se iseljavanje nastaviti ako se ne pruži podrška radnicima.

I dok poslodavci izražavaju zabrinutost za opstanak svojih bizisa, sindikati ističu da je krajnje vrijeme da vlasti prepoznaju potrebu za promjenom i podrže radnike u njihovim naporima za dostojanstvenim životom. Glavna tema ostaje pitanje kako pronaći ravnotežu između opstanka privrede i osiguravanja pravednih uslova rada za radnike.