Orah kao prirodni lijek u regulaciji krvnog tlaka

orah

U randomiziranom kontroliranom ispitivanju, istraživači su otkrili da je konzumacija oraha na dnevnoj bazi, kao dio pravilne prehrane, povezana s povećanjem broja dobrih bakterija u crijevima, što utječe na poboljšanje čimbenika rizika za srčane bolesti. 

Prethodna istraživanja pokazala su da orasi, u kombinaciji s prehranom s niskim udjelom zasićenih masti, mogu imati blagotvorno djelovanje na zdravlje srca. Primjerice, jedan od prethodnih radova pokazao je da svakodnevna konzumacija oraha snižava razinu holesterola i krvnog tlaka. 

U istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Nutrition, naučnici su okupili 42 sudionika s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću u dobi od 30 do 65 godina. Prije nego što je studija započela, sudionici su dvije sedmice bili podvrgnuti prosječnoj američkoj prehrani. Nakon toga, sudionicima je nasumično dodijeljena jedna od tri vrste prehrane, koje su uključivale manji unos zasićenih masti nego ona kojoj su bili podvrgnuti prije početka ispitivanja.

Vrste prehrana koje su se primjenjivale su: prehrana koja je sadržavala cijele orahe, prehrana bez oraha koja je sadržavala istu količinu alfa-linolenske kiseline (ALA) i polinezasićene masne kiseline te prehrana bez oraha kojom se djelomično supstituirala oleinska kiselina istom količinom ALA koja se nalazi u orasima. U sve tri vrste prehrane, orasi ili biljna ulja zamijenila su zasićene masti, a svi sudionici slijedili su svaku od navedenih prehrana tokom šest sedmica, s pauzama između navedenog perioda. Kako bi analizirali sastav bakterija u probavnom traktu, istraživači su prikupili uzorke stolice 72 sata prije nego što su sudionici dovršili početnu prehranu i za svako od tri razdoblja ispitivanja prehrane. 

Otkrili su da je prehrana koja je sadržavala orahe povećala broj crijevnih bakterija koje su u prošlosti bile povezane sa zdravstvenim koristima, poput bakterije roda Roseburia, koja je povezana sa zaštitnim učinkom na crijeva. 

Istraživači su također uočili porast bakterijske vrste Eubacteria eligens i roda Butyricicoccus. Eubacterium eligens pokazala je obrnutu povezanost s promjenama u nekoliko različitih parametara krvnog tlaka, što ukazuje da je veći broj te vrste bakterija povezan s većim smanjenjem tih čimbenika rizika. Uz to, veći broj bakterija roda Lachnospiraceae bio je povezan s većim smanjenjem krvnog tlaka, ukupnog holesterola i ne-HDL holesterola. Nisu utvrđene značajne korelacije između povećanja broja bakterija i čimbenika rizika za srčane bolesti nakon druge dvije prehrane.

Znanstvenici ističu kako namirnice poput oraha pružaju raznoliku lepezu supstrata, poput masnih kiselina, vlakana i bioaktivnih spojeva, kako bi se naša mikrobiota crijeva prehranila. S druge strane, ti supstrati mogu pomoći u stvaranju korisnih metabolita za naše tijelo. Ova studija daje naznake da orasi mogu utjecati na zdravlje crijeva, a sada znanstvenike zanima kako to proširiti i razmotriti utjecaj na razinu šećera u krvi.