Prijedlog za bajramski meni

.

Obzirom da se za Bajram u BiH najčešće pripremaju tradicionalna bosanska jela, izdvojili smo neka koja malo odstupaju od “tradicionalnog”, pa ukoliko želite da napravite neke izmjene u vašem bajramskom jelovniku, pogledajte neke od predloženih recepata.

Za bajramski ručak možete napraviti pitu, ali sa piletinom i gljivama, a ne tradicionalni bosanski burek koji je već godinama prisutan na vašoj bajramskoj sofri.

Pita s gljivama i piletinom


Vrijeme pripreme:30 minuta

Vrijeme kuhanja: 40 minuta

Složenost: Umjereno

Potrebno:

Jufka

400gr pilećeg mesa

400gr šampinjona

40ml pavlake

jaje

5 ml ulja

po potrebi vegeta i biber

Piletinu isjeći na tanke šnicle i istući čekićem.Šampinjone isjeći na listove, izdinstati, dodati začine po želji i promiješati.Dvije jufke za pitu poprskati uljem i složiti jednu na drugu. Gornju jufku premazati s malo pavlake i prekriti trećom. Ovaj postupak ponavljati do posljednje složene jufke.Na posljednju premazanu jufku staviti izdinstane šampinjone i poredati tanke listove pilećeg mesa.Čvrsto urolati i isjeći na dijelove. Svaki djelić premazati umućenim jajetom i posuti susamom.Pitu peći na 200 stepeni, 40 minuta.

Također možete napraviti i čorbu od telećeg mesa .

Čorba od telećeg mesa


Oprati teletinu, isjeći na komade i staviti u lonac sa 2 l hladne vode da se kuha. U lonac također staviti isjeckani peršun, paradajz i isječenu papriku.

Zaprška: zagrijati jednu kašiku ulja u šerpi, dodati 1 kašiku brašna, upržiti zapršku i na kraju dodati jednu šolju vode da se brašno ne zgrudva.

Napravljenu zapršku izliti u lonac s mesom i kuhati na blagoj temperaturi dok meso ne omekša.

Nakon toga je potrebno izvaditi meso, odnosno procijediti čorbu.

U posebnu posudu staviti 2 žumanjka, 1 šoljicu kiselog mlijeka i dobro izmiješati. U ovu smjesu polahko sipati procijeđenu čorbu, staviti octa po želji i poslužiti s mesom.

Osim baklave kao jednog od “obilježja” Bajrama, probajte :

Torta s čokoladom i orasima

Priprema:

Karamelizirati šećer na vatri (pržiti 140 gr šećera u šerpi bez vode, dok ne dobijete karamel), zatim dodati isječenih 300 gr oraha u karamel i staviti na vlažnu podlogu, tanjir.

Kada se ova smjesa ohladi, samljeti je u mašini za mljevenje oraha.

Posebno umututi 12 žumanjaka sa 150 gr šećera, zatim dodati samljevenu smjesu s orasima, 2 kašike brašna i čvrsti snijeg prethodno umućen od 12 bjelanjaka i sve zajedno umutiti.

Smjesu preliti u okrugli kalup, podijeliti je u tri dijela i peći jedan po jedan (10-ak min), ili ispeći jednu koru (25 min), pa je prerezati na tri jednaka dijela.

Fil:

Mikserom umutiti 4 cijela jajeta i 160 gr šećera.

Nakon toga dodati 200 gr čokolade, 2 kašike vode i sve dobro promiješati, te kuhati na pari dok fil ne dobije dovoljnu gustoću.

Dok se napravljeni fil hladi, umutiti posebno 200 gr margarina, staviti u ohlađeni fil i izjednačiti mikserom.

Jednu koru premazati filom, zatim preko fila staviti drugu koru i nastaviti postupak do isteka materijala. Od preostalog fila premazati cijelu tortu i dekorisati po želji.