Skandalozno, ali 50 posto vozača misli da više ne moraju držati volan

Američki osiguravajući institut za cestovnu sigurnost (IIHS) objavio je rezultate istraživanja koji uistinu trebaju biti indikator za zabrinutost za sigurnost cestovnog prometa.

Nevjerojatno, ali čak svaki drugi vozač smatra kako uz automobil opremljen suvremenim sustavima aktivne sigurnosti više ne mora držati volan. To je dokaz da tehnologija i zdrava pamet najčešće nisu usklađeni. Naime, svi današnji sustavi aktivne sigurnosti u automobilima su u isključivoj funkciji pomoći vozaču, ali vozač je i dalje jedini odgovoran za upravljanje vozilom.

No, i od takvih ima još gorih pa je šest posto ispitanika izjavilo kako smatraju da je uz sve suvremene sustave sasvim prihvatljivo zadrijemati u vožnji.

Stručnjaci za sigurnost cestovnog prometa komentirali su ove rezultate u nevjerici te još jednom javno istaknuli kako predmet istraživanja nije bilo korištenje samovozećih mogućnosti automobila, nego tek sustava aktivne sigurnosti poput: radarskog tempomata, sustava za nenamjeran izlazak iz prometne trake, sustava za prepoznavanje prometnih znakova, sustava za autonomno kočenje…

Zaključak ovakvog istraživanja jedino može biti da vozače koji ne razumiju funkciju aktivnih sustava sigurnosti ili koji su jednostavno neodgovorni, treba pod hitno dodatno educirati.

Kako pravilno držati volan na Cipru je propisano zakonom...
Izvor: