Ako vaš jezik izgleda ovako, ne biste trebali piti kafu: To znači da vam šteti

.
Mnogima je jutarnja šoljica kafe ključna za početak dana. Ali doktor je upozorio da jedan iznenađujući simptom na vašem jeziku može signalizirati da je uopće ne biste trebali piti.

 

Dr. Anis Khalaf na svom je TikToku otkrio da postoji jednostavna provjera koju možete napraviti kod kuće.

“Znate li trebate li piti kavu? Ako želite znati odgovor, trebate isplaziti jezik. Možete otići do ogledala i napraviti mali test da biste saznali. Ako imate puno pukotina na jeziku s debelim žutim premazom, vjerojatno ne biste trebali piti kavu”, rekao je liječnik u videu.

Dr. Khalaf tvrdi da to često ukazuje na potencijalnu “neravnotežu u tijelu”, koju piće s kofeinom može pogoršati. Iako nije dao previše detalja o tome zašto, spomenuo je nešto što je poznato kao “manjak yina” u kineskoj medicini.

“Ovo je manjak yina s toplinom i vlagom, što u osnovi znači manjak tekućine ili hladnoće i višak, odnosno prevladavanje topline”, dodao je liječnik.

Dr. Lawrence Cunningham, liječnik opće prakse iz The UK Care Guidea, objasnio je da je “nedostatak yina” tjelesna neravnoteža u kojoj su “hranjivi aspekti” iscrpljeni, što dovodi do nemira, srčanih problema i drugih neugodnih simptoma.

Kako je kava “inherentno zagrijavajući” stimulans, ona može pojačati ove simptome, međutim, tvrdi je da to nije uvijek uzrok žutila jezika.

“Prema mom iskustvu, debela žuta nakupina na jeziku općenito ukazuje na neravnotežu u probavnom sustavu tijela, a ne na specifičnu averziju prema kavi”, rekao je.

“Ova nakupina može se pripisati nizu čimbenika kao što su loša oralna higijena, dehidracija ili prisutnost bakterija i gljivica. Iako sama kava obično nije izravan uzrok, ona može pogoršati uvjete koji dovode do žute nakupine”, dodao je.

“Kava je kisela i može promijeniti pH ravnotežu u ustima, što može pridonijeti proliferaciji bakterija i kvasaca, potencijalno dovodeći do žute nakupine”, objasnio je dr. Cunningham.

Osim simptoma na jeziku, postoje razni drugi znakovi da ispijanje kave negativno utječe na vaše tijelo. Neugoda u želucu i refluks kiseline su među najčešćima jer je poznato da kava povećava proizvodnju želučane kiseline.

“Također, česte glavobolje ili migrene ponekad mogu biti povezane s pretjeranim unosom kave, osobito ako se konzumiraju velike količine tijekom dana”, upozorio je dr. Cunningham.