Appleov iPhone Fold bi se mogao pojaviti 2027. godine

apple
Tržište preklopnih uređaja nastavlja rasti mnogo brže nego ukupno tržište smartphonea, tako da Apple ne može još dugo ostati izvan ovog unosnog segmenta.

 

U proteklom periodu se pojavilo mnogo glasina o preklopnom iPhoneu, koje su ga "najavljivale" za narednih nekoliko godina, a sada TrendForce kaže da ga Apple neće plasirati na tržište prije 2027. godine. Razlog tome je što kompanija ima "stroge zahtjeve za nabor i pouzdanost".

Za razliku od Samsunga, Apple ne želi da ekran smartphonea ima bilo kakav nabor. Pouzdanost se može odnositi na bilo šta, no vjerovatno je riječ o tome da mehanizam za preklapanje bude funkcionalan dugi niz godina.

Analitičari TrendForcea kažu da Apple još uvijek "procjenjuje specifikacije komponenti i performanse" za prvi iPhone Fold, što bi moglo potrajati. Ako ovaj uređaj zaista stiže 2027. godine, u tom slučaju će pravi razvoj vjerovatno početi najranije naredne godine, tako da Appleovi dobavljači imaju vremena da usklade sve specifikacije.

U međuvremenu je Huawei postao najprodavaniji brend u svijetu kada je riječ o preklopnim uređajima u prvom kvartalu godine te je preuzeo titulu od Samsunga. Međutim, južnokorejski brend bi se mogao vratiti na tron nakon predstavljanja nadolazećih modela Galaxy Z Fold6 i Z Flip6, koji stižu narednog mjeseca.

No, postoji još jedan obrt. Huawei navodno priprema prvi smartphone s trostrukim preklopom za treći kvartal ove godine, tako da bi u periodu između jula i septembra mogao pokvariti slavlje Samsungu.