Da li smijete jesti ljuske sjemenki suncokreta?

Suncokret
Sjemenke suncokreta su česta grickalica dok gledate utakmicu ili omiljeni film, ipak, mnogi ljudi se pitaju koliko je sigurno konzumirati i njihovu ljusku, te da li to ostavlja ikakve negativne posljedice na zdravlje.

Sjemenke su zasebno bogate zdravim mastima, bjelančevinama, vitaminima i mineralima, stoga se definitivno preporučuju u ishrani.

Šta uraditi s ljuskom?

Sjemenke suncokreta imaju vanjsku ljusku bijele ili sivkasto crne boje. Jezgra, ili unutrašnjost sjemenki suncokreta, je jestivi dio. Tanka je, meka za žvakanje, te ima zanimljiv okus i teksturu. Cijele sjemenke suncokreta se često konzumiraju, te se mogu ispeći, posoliti ili začiniti. Ipak, ljusku biste trebali ispljunuti i ne biste je trebali progutati,

Ljuske su žilave, vlaknaste i teško se mogu žvakati. U njima se nalazi dosta vlakana lignina i celuloze, koja vaše tijelo ne može probaviti.

Zdravstveni rizici jedenja ljuski

Nije štetno ako slučajno progutate manje komadiće ljuske. S druge strane, ako pojedete veliku količinu, ljuske mogu uzrokovati začepljenje vašeg crijevnog trakta, što može biti izuzetno opasno.

Ljuske sjemenki bilo koje vrste mogu se skupiti u vašem malom ili debelom crijevu i formirati masu. Ona može izazvati zatvor, bolove u crijevima, a u nekim slučajevima i oštećenje crijeva.

Ova masa se mora ukloniti dok ste pod općom anestezijom, a u nekim slučajevima može biti potrebna i operacija. Ljuske sjemenki suncokreta također mogu imati oštre krajeve, koji vam mogu ogrebati grlo dok ih gutate.

Šta učiniti s ljuskama?

Ako jedete puno sjemenki suncokreta i ne želite bacati ljuske, možete ih koristiti na nekoliko načina. Jedna mogućnost je da ih koristite u vašem vrtu, kako biste spriječili rast korova oko vaših biljaka. Možete ih koristiti kao zamjenu za kafu ili čaj. Ljuske lagano zagrijte u pećnici ili tavi, a zatim ih izmeljite u mlinu. Umočite jednu kašiku u 240 mL vruće vode.

Izvor: