Da li ste sigurni da radite pravu stvar: Šta vaša kosa ne voli?

Kosa i frizura
Koliko puta smo se zapitali da li će nam neki preparat odgovarati. Pošto uglavnom zaboravljamo neke obične stvari koje našoj kosi prijaju ili smetaju, evo podsjetnika šta ne bi trebalo koristiti.

Kosa voli njegu, ali ne preteranu! Ako odjednom nanesete preveliku količinu preparata, zatrpat ćete i “gušiti” dlaku, kao i vlasište, pa će doći do kontraefekta. Ovde zaista važi ono čuveno “manje je više”, pogotovo za maske. Ne stavljajte je na kosu koja je potpuno zdrava, jer nema potrebe da je opterećujete onim što joj nije potrebno. Naravno, to važi i za hidriranje hidrirane kose. Ako su vam maske potrebne, dovoljno je nanijeti upravo onoliko koliko kreme stavljate na lice i – uvek na suhu kosu.

Kosa ne voli drastične promjene. Žena koja ima izrazito tamnu kosu može postati plavuša samo uz veliko maltretiranje kose. Mnogo je bolje obojiti je u svijetlosmeđu nijansu, pa onda izvući pramenove.

Kosa voli stilizovanje, ali samo ako ste je dobro zaštitili od toplote i ako što rjeđe upotrebljavate presu i figaro. Kosa voli kada je, pri feniranju, fen odmaknut od četke bar pola santimetra.

Kosa ne voli da smeta dok radimo, a pletenice, punđe i repovi izgledaju sjajno. Međutim, budite pažljive pri zatezanju repa gumicama, stavljanju ukosnica i prskanju lakom za kosu, jer svi oni utiču na pucanje dlake. Dakle, samo nježno!

Kosa voli da je čista. Zabluda je da će se masna kosa manje mastiti ako je rjeđe peremo. Masna kosa se pere svakog ili svakog drugog dana, ali se vodi računa o šamponima. Agresivni dovode do mašćenja vlasišta, ali ni suviše blagi, bebi-šamponi, nisu u stanju da uklone masnoću s kože glave odrasle osobe.

Kosa voli da je duga, ali i da je kratka. U stvari, svejedno joj je, ali joj nije svejedno da li su joj krajevi zdravi. Da bi takvi bili, treba ih skraćivati svaka dva mjeseca, piše “Story“.

Kosa ne voli vjetar i sunce. Kape i šešire nosite da biste glavu sačuvali od hladnoće, a kosi je svejedno. Jedino će, tokom zime, kad posle šetnje gradom uđete u toplu prostoriju, kosa biti naelektrisana.

Kosa voli maženje! Svi volimo da nas neko mazi i češka po glavi, ali se kosa zbog prečestog pipkanja brže masti. Ako već imamo sreću da smo našli osobu koja će nas maziti i češkati, toga se sigurno nećemo odreći, ali pokušajte da same ne dodirujete kosu bez potrebe.

Kosa voli suhi šampon, koji je pravi spas kad nemamo vremena da je operemo, a i najbolji je saveznik kada nam treba dodatni volumen. Međutim, ne pretjerujte – često nanošenje narušit će prirodni balans kože glave.

Izvor: