Doktori upozorili na zastrašujuće opasnosti korištenja steroida

steroidi
Dok se očekuje toksikološki nalaz višestrukog ubice iz Gradačca, u javnosti se sve više govori o raspostranjenoj zloupotrebi ilegalnih anaboličkih androgenih steroida koji su veoma štetni po fizičko i psihičko zdravlje konzumenata. Pad libida, depresija, izmijenjena slika sebe, agresivnost - znaju li oni koji se odluče na upotrebu da su ovo samo neke od prijetnji koje ona sa sobom nosi? Pitali smo ljekare sa kakvim se sve problemima susreću u praksi, a oni, zbog svega čemu su svjedočili, apeluju na mlade i njihove roditelje na oprez, naročito zbog činjenice što su na tržištu itekako prisutni i proizvodi iz ilegalnih laboratorija, čiji sastav konzumentima ostaje nepoznanica.

 

O rasprostranjenom problemu koji eskalira zbog muškarcima nametnutih estetskih vrijednosti na društvenim mrežama razgovarali smo sa doktorom medicine Mahirom Fidahićem, specijalistom kliničke farmakologije sa toksikologijom i stručnim savjetnikom za doping kontrolu u Agenciji za antidoping kontrolu BiH i docenticom medicine Gabijelom Malešević, specijalistom endokrinologije.

Oba sagovornika N1 naglašavaju da se bilježi veoma visok procenat zloupotrebe steroida, mahom zbog nametnutih standarda ljepote i iskrivljene slike sebe i tijela, kao i zbog što bržeg postizanja mišićne mase i smanjenja masnog tkiva.

“Međutim, ono o čemu mladi ne žele da slušaju i znaju su neželjeni efekti anaboličkih steroida. Kod dugotrajne primjene kod muškaraca često dolazi do smanjenja libida, do oštećenja jetre, povećanja holesterola, promjene ponašanja – a to primijeti njihova najbliža sredina. Promjena ponašanja podrazumijeva promjene raspoloženja, agresivnost, depresiju”, pojasnila je doktorica Malešević, dodavši da se i u ustanovu u kojoj radi često javljaju pacijenti sa promijenjenim ponašanjem, a javljaju se, između ostalog, i kako bi započeli liječenje steriliteta.

Opasnosti zloupotrebe hormona rasta: Deformitet lica, šaka, stopala, nepovratan rast unutrašnjih organa…

Problem, dodala je doktorica, stvara i činjenica da brojni mladi koji koriste steroide su ubijeđeni kako vode zdrav način života.

Najopasniji efekat postiže se uzimanjem više vrsta steroida. Često se uz njih koristi i hormon rasta, što također sa sobom, ukoliko dolazi do zloupotrebe, nosi brojne opasnosti, kao što su rast srca i jetre, deformacija koštanog tkiva, i slično.

“Kada se završi rast i razvoj čovjeka, uzimanje hormona rasta i dalje može dovesti do deformacije koštanih struktura, što znači deformaciju lica, šaka, stopala… Jako je opasno i povećanje unutrašnjih organa koje često može da bude i nepovratno”, pojasnila je doktorica

Nakon prestanka njihove upotrebe pacijentima je često potrebna i psihološka podrška.

Posebna opasnost, upozorio je doktor Fidahić, vreba i iz činjenice da su na tržištu dostupni i steroidi iz nelegalnih laboratorija, čiji sastav njihovim konzumentima uopšte nije poznat.

Oba sagovornika uputili su poseban apel i roditeljima, naglasivši da su brojni i dalje neupoznati sa upotrebom ovih suspstanci kod mladih. Dodali su – nakon njihovog prestanka, u proces će morati biti uključen ne samo endokrinolog, nego i psiholog, s obzirom da konzumenti dolaze sa iskrivljenom slikom sebe i svoga tijela.

Fidahić ističe da se, prema posljednjim medicinskim saznanjima, pojedine supstance ovog tipa u organizmu mogu naći i šest mjeseci nakon upotrebe.