Domaći pripravci: Jogurt, banana ili med protiv suhe i ispucale kože ruku…

dfdkufhdfuk
Kako ide ona šala što kruži mrežama, “zna li se šta, do kad ćemo prati ruke?”. Tako nekako. Sada već zaista i priželjkujemo dane kad ruke nećemo morati prati toliko puta dnevno, s vrućom vodom, jakim sapunima ili, još gore po našu kožu, dezinficijensima.

Naravno, sad je to nužnost, način da zaštitimo sebe i druge, a čini se da nam kožu ruku ne može nahraniti više nikakva krema. Koliko ruke peremo, nije čudno što osjećamo da nas peku, zatežu, koža se crveni, puca, ljuska se…

Prva pomoć stiže ih kuhinje. Uz jogurt, koji je i priznata anti-ageing namirnica, tu su još dvije “čarobne” namirnice koje koži mogu vratiti vlagu i ublažiti bolne simptome isušivanja. Dobro dođu ako vam ponestane kreme, ali i kao dodatna njega jer krema ovih dana nije dovoljna.

#1 Jogurt

Običan jogurt pravi je superjunak kad treba popraviti loše stanje kože. Osim što joj vraća izgubljenu vlagu, jogurt je čisti i podstiče skidanje isušenog sloja što olakšava obnovu kože. Sve to ova svakodnevna namirnica, jogurt, ima zahvaliti visokom udjelu mliječne kiseline. Uzmite veliku kašiku punomasnog jogurta u ruke, ravnomjerno ga razmažite pa nježno njime masirajte ruke najmanje pet minuta. Nakon toga ostavite da jogurt stoji na rukama još 10 – 12 minuta. Ako je koža sve popila, dodajte još jogurta. Nakon toga isperite ga mlakom vodom. Ponavljajte svaki ili svaki drugi dan, u zavisnosti od toga u kakvom je stanju koža vaših ruku.

Ali jogurt nije jedina namirnica koja nam može pomoći ako nam ponestane kreme za ruke ili ako nam je uz nju potrebna i dodatna njega – što je ovih dana vrlo izgledno. Pogledajte kakve moći imaju i banane i med!

#2 Zrela banana

Prezrela banana se samo da vraća vlagu jako isušenoj koži već i redukuje bore i čini da koža djeluje mlađe (znači, masku od banane možemo staviti i na lice). Štapnim mikserom sameljite pola ili 1 cijelu vrlo zrelu bananu te namažite njome ruke. Neka tako stoji 25-30 minuta. Isperi toplom vodom, osuši ruke te nanesi kremu za ruke koju i inače upotrebljavate.

#3 Med

Med je jedna od najkorisnijih namirnica u borbi protiv ispucalih ruku jer koži vraća vlagu, a antioksidanti iz meda dodatni su bonus za lijepu kožu. Nanesi tanak sloj meda na ruke i ostavi da stoji 10 do 12 minuta. Isperi mlakom vodom i osuši tapkajući ručnikom. Želite li brže rezultate, postupak ponavljajte dva puta dnevno.