Evo koji je najnezdraviji način pripreme jaja, a koji najzdraviji

.
Kada pomisle na doručak, mnogi pomisle na jaja, pripremljena na bilo koji način

 

Kada pomisle na doručak, mnogi pomisle na jaja, pripremljena na bilo koji način. To ima i smisla jer su jaja odličan izvor tijelu potrebnih nutrijenata, a uz to su i lagana za pripremiti.
 

Puno ulja

Bjelanca su nevjerovatan vegetarijanski izvor bjelančevina, a žumanca su puna vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindzi Vengler (Lindsay Wengler).

No kako bi dobili najbolje od jaja, treba pripaziti na koji ih način pripremate. Iako ne postoji ''pogrešan'' način pripreme jaja, neke metode nisu toliko zdrave kao druge.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu kako je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

 

Sirova jaja su najopasnija, sirovo bjelance teže se probavlja zbog prisutnog avidina i na taj način su teško probavljiva. Osim toga, velika je mogućnost od trovanja salmonelom. Najbolji izbor pripreme su poširana ili kuhana jaja. Pečenjem unosimo veću količinu nepotrebnih masnoća, ali prilikom pripreme dovoljno je tavu kistom premazati uljem kako bi dobili niskokaloričan obrok. S malo masnoća veća je iskoristivost A, D i E vitamina iz jaja.

Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodati jaja. Jaja su prirodno bogata bjelančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim smjesi dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo, jer je prekomjerna zasićena masnoća u prehrani usko povezana sa srčanim bolestima.

Dijetalne smjernice za Amerikance 2020. - 2025. predlažu da se unos zasićenih masnoća smanji na manje od 10% ukupnih kalorija dnevno. Korištenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

- Kuhanje na visokim temperaturama oksidira ulja, koja takva mogu potaknuti upalu u tijelu. Stoga treba koristiti ulja koja se dime tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se spriječila oksidacija - kaže dijetetičarka Rebeka Vašuta (Rebecca Washuta).

Kako je najbolje pripremiti jaja

- Pripremanje jaja s minimalno masnoća ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa. Jaja koja se kuhaju na tvrdo ili poširanje način su za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom - kaže ona.

Osim kako ih kuhate, bitno je i s čim jedete jaja.

- Poslužite jaja s izdašnom porcijom povrća kako biste dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, špinata i rikole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput šparoga, brokule, paprike i luka - savjetuje za Yahoo!Style.

Foto: Facebook